КАЛЕЙДОСКОП

При бесарабските българи в Украйна. Арциз

05 април 2017

 

По случай деня на Освобождението на България от турско робство в неделното училище „Камбана” – Арциз, действащо към Всеукраинската асамблея на българите в Украйна, се състоя тържествено мероприятие, посветено на националния празник на България. Приветствени думи към присъстващите поднесоха администраторът на училището Валентина Кирпичонок и учителят по български език и литература Мария Боз.

 

За същността на празника, неговата история и героите му разказаха водещите Мария Боз и учениците от неделното училище Кристина Милева и Мария Радулова.

 

В програмата на празника взеха участие всички ученици от неделното училище.Стихове и песни на български език, запалващи танци изпълниха Андрей Лилия и Юлия Кондулови, Виктория Камбур, Виктория и Елена Бордан, Федор и Дмитрий Бужилови, Саша Кваша, Виктория Добрева и др.

 

Под ръководството на хореографите на училището – съпрузите Виктория и Максим Дяхтяренко - две групи на по-големите и по-малките ученици представиха две български танцови композиции.

 

Празникът се съпровождаше с демонстриране на слайдове за България и българска национална музика.

 

Втората част на мероприятието бе посветена на българския празник „Баба Марта”.

 

На тържеството присъстваха много гости – родители, баби и дядовци, приятели на учениците. По време на мероприятието звучеше българска народна музика в изпълнение на музикалния ръководител на училището Николай Димитров.

 

Празникът премина с голям успех. Хареса се на всички. С голямо нетерпение чакаме нова интересна среща. Родителите изразиха благодарност към преподавателите. За съвсем кратко време те съумяха да постигнат добри резултати.

 

Валерий Дмитриев, град Арциз

Роден край, Одеса