КАЛЕЙДОСКОП

При бесарабските българи в Украйна. Делени

05 април 2017

 

 
На 3 март по случай на националния празник на България – Деня на Освобождението на България от турско робство, учениците в неделното училище „Българска камбана” – с. Делени, действащо към Всеукраинската Асамблея на българите в Украйна с президент Дора Костова, отбелязоха тази значима дата с извънкласно мероприятие – „3 март – Денят на майка България”.
Тържеството започна с изпълнение от учениците на Химн на „Св.Св.Кирил и Методий” от Стоян Михайловски.
Водещите на празника честитиха всички с пристигането на Баба Марта. Шестокласниците рецитираха стихотворението „Баба Марта бързала” от Йордан Стубел.
Учениците разказаха за най-тежкия и трагичен период в българската история – турското робство, продължил пет века, спрял обществено-икономическото и културното развитие на България. Робството носи безброй страдания за народа. Българската история е изпълнена с много трагизъм и героизъм.
В многовековната борба на българите против турското тобство с героичните си действия и подвиг завинаги останаха записани със златни букви Георги Бенковски, Панайот Волов, Стоян Заимов, Христо Ботев, Васил Левски и хиляди други революционери.
Със смирен поклон пред паметта на героиге звучаха стихове от Иван Вазов, от Добри Чинтулов „Къде си вярна ти любов народна ”, „Вятър ечи, Балкан стене”.
Учениците от десети клас вдъхновено, под звуците на тъжни български мелодии рецитираха „Хаджи Димитър”, „Обесването на Васил Левски”, „На прощаване” от Христо Ботев – поет-революционер, жертвал живота си за свободата на България. Изпълнена бе и песента „Хубава си, моя горо” от Любен Каравелов. 
Вокалният ансамбъл с ръководител Владимир Камбур представи народните песни „Малки моми” и „Росица роси”. Танцовият състав към неделното училище с ръководител Сергей Чорбаджи зарадва всички присъстващи с „Шопски танц”.
В края на тържеството бе отбелязано, че всяка българка и всеки българин да се гордеят, че са синове и дъщери на един народ, който по юначество и героизъм, по способности и култура, древност и величие мери ръст с най-напредналите европейски народи.
Мария Мераджи, учител по български език и литература, с. Делени, Арцизка обл., Украйна
"Роден край", Одеса