КАЛЕЙДОСКОП

Терор в Санкт Петербург. Взрив в метро. Блок материали

04 април 2017

 

Взривове в метрото в Санкт Петербург, има жертви
Поне десет души загинаха и десетки бяха ранени след експлозия в метрото на Санкт Петербург. Информациите за броя взривове са противоречиви - според някои медии те са били два, на метростанциите "Площад "Сенная" и "Технологически институт". "Интерфакс" цитира свой източник, според който една експлозия е избухнала, докато влакът се е движил между двете станции.


Генералната прокуратура на Русия официално нарече взрива "терористичен акт", съобщи електронното издание "Медуза".


Случилото се има "всички белези на терористична атака", коментира пред "Интерфакс" председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров. Президентът Владимир Путин заяви, че се разглеждат всички възможни версии, включително и тази за тероризъм.
 


Над 80 спасители са на мястото на инцидента.


Life News и РИА Новости пишат за тридесет ранени. Прессекретарят на губернатора на Санкт Петербург съобщи за петдесет пострадали.


Всички метростанции в града са затворени, съобщи ТАСС, затегнати са мерките за сигурност на международното летище "Пулково", съобщиха от аерогарата.


Според петербургския сайт "Фонтанка" и "Медуза" на станция "Площад Восстание" е намерено още едно взривно устройство. Източник на РИА Новости обаче ги опровергава с обяснението, че е открит багаж без надзор.


На мястото на експлозиите има екипи на вътрешното разузнаване ФСБ и министерствата на вътрешните работи и извънредните ситуации. Служители на ФСБ претърсват района за още взривни устройва, съобщи Националният антитерористичен комитет на Русия.


Свидетели, цитирани от агенция "Ройтерс", казват, че осем линейки са на метростанция "Площад Сенная". Поне десет линейки са на "Технологически институт", съобщава кореспондент на ТАСС.


"Хората бяха в кръв, косите им бяха изгорени. От вагоните излизаше дим. Казаха ни да се движим към изхода, защото движението е преустановено. Хората просто бягаха. Моя приятелка беше във вагон съседен на този, който се взриви. Тя разказа, че всичко се разтресло. Когато излязла, видяла, че всички били обезобразени," казва една от очевидките, цитирана от Life News.


"Във вагона всички се бяха приготвили за смърт, ако така мога да се изразя. След взрива всички очакваха последствия, след това ни изведоха и хората започнаха да си помагат един на друг. Повечето бяха в кръв," каза събеседник на ТАСС. Друг очевидец отбеляза, че няколко минути са чакали евакуация. "Видях загинали, най-малко 4 човека, спешните екипи дойдоха след 5-7 минути," каза той.


Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини заяви от името на 28-те външни министри, които са на среща в Люксембург, че следят новините и мислите им са с руския народ. Посолството на САЩ в Русия изрази съболезнования.


Прокуратурата в Петербург съобщи, че е започнала проверка във връзка с инцидента. На мястото на произшествието вече е пристигнал главният прокурор на града Сергей Литвиненко, съобщава институцията, цитирана от ТАСС.


Според източник на РИА Новости ескплозиите са причинени от самоделно устройство с неголяма мощност.


Видео, публикувано в социалните мрежи от очевидец, показва, че перонът е задимен. "Фейсбук" активира опцията Safety Check за жителите на Санкт Петербург.


По снимки на Life News се вижда деформираната врата на вагон и ранени, лежащи по земята.
 
Информация в www.dnevnik.bg
 
Два взрива в метрото в центъра на Санкт-Петербург

Открито е трето взривно устройство. Най-малко 10 души са загинали, поне 50 са пострадали 

След като бяха закрити седем станции в метрото на Санкт Петербург в резултат на два взрива на станциите "Технологический университет" и "Сенная площадь" в 14.40 местно време на синята линия, която минава през центъра на Петербург, вече са затворени всички станции на метрото. На станция "Площадь Восстания" е открито и трето взривно устройство, което в момента се обезврежда. Тази станция на метрото е в близост до първите две, в които се взривиха устройствата.
 
Има ранени и загинали, съобщи Риа Новости. ТАСС предаде за най-малко 10 загинали и поне 50 пострадали, сред които и деца. На мястото на взривовете работят 80 спасители.

Източници в правоохранителните органи съобщават пред Газета.ру, че не изключват да е терористичен акт.
 
Тв каналът Россия 24 твърди, че взривните устройства са самоделни и в тях е имало поразяващи елементи. Според техни източници устройствата не са били особено мощни. Засилени мерки за сигурност са въведени в метрото в Москва.
 
"Разследват се всички варианти за причините за взрива, включително терористичен акт, както и битова и криминална версия", коментира Путин, цитиран от РИА Новости.
 
Евакуирането на хората от петербургското метро практически приключи заяви официалният представител на Националния антитерористичен комитет (НАК) Андрей Пржездомский, предава РИА Новости.
 
 
„Евакуацията по същество е завършена, оказва се помощ на пострадалите“, заяви Пржездомский.
Той добави, че на мястото на произшествието работят специалисти по взривовете от Федералната служба за сигурност (ФСБ), както и следователи.
http://www.segabg.com/article.php?id=849035
 
 
МВнР: Няма официални данни за пострадали българи при взрива в метрото в Санкт Петербург
Засега няма официални данни за пострадали българи при взрива в метрото в Санкт Петербург. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Има отворен телефон в консулството ни в Санкт Петербург, на който може да се получи информация взрива в метрото в града, каза и.д. генерален консул в Петербург Светлозар Панов пред БНТ. Засега няма информация за пострадали българи.
На +7 921 6336116 консул Антон Марков очаква обаждания, допълни той.
 
До момента няма сведения за точния брой на жертвите и ранените, няма информация и за националността им.
Панов обясни, че в нашето консулство не е имало информация за готвен терористичен акт и отбеляза, че не знае дали руските служби са разполагали с подобна информация.
 
https://trud.bg/%D0%BC%D0%B2%D0%BD%D1%80-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0/
 
По 2 млн. рубли ще получат близките на загиналите в санктпетербургското метро
·   
·   
·          
·  
· Близките на загиналите при взрива в санктпетербургското метро ще получат по 2,02 млн. рубли обезщетение. Това съобщи президентът на Руския съюз на застрахователите Игор Юргенс, цитиран от агенция ТАСС.
 
Междувременно от Генералната прокуратура на Руската федерация определиха инцидента като терористиен акт.
Националният антитерористичен комитет (НАК) потвърди информацията, че е имало само една експлозия, а не две или три, каквито съобщения се появиха в руски медии.
 
Информацията за открито неизбухнало взривно устройство също се потвърди. На станция „Площадь восстания“ е открито и обезвредено самоделно взривно устройство, съобщи НАК.
 
От НАК обявиха официално, че при взрива са загинали 9 човека, а броят на пострадалите е 20. „На всички ранени е оказана медицинска помощ“, се казва в съобщението.
 
https://trud.bg/%D0%BF%D0%BE-2-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0/