КАЛЕЙДОСКОП

Български кариерен форум в Лондон

28 март 2017

 

 
 
Денят е 11ти март, а градът е Лондон. Едно уникално събитие празнува петия си рожден ден. Започнал като студентска инициатива, проектът “Български кариерен форум” вече се утвърждава като единствената по рода си платформа, която активно промотира кариерни възможности в България на българите зад граница. Топ компании от разнообразни сектори в България се включват в събитията, за да привлекат качествени кадри с опит и образование в чужбина, които да градят кариера у дома.
 
Тази година форумът в Лондон привлече 20изложители над 180 посетители и регистрирани. За пръв път тази година сред посетителите се наблюдаваше превес на работещите (53%) над студентите. Форумът отчете и повишение в пропорцията посетители с опит над 1 година (от 59% през 2016 на 64% през 2017).
 
Фирмите, които участват всяка година на форума, също потвърдиха, че тази година са срещнали кадри с повече опит и тясна специализация. 69% от анкетираните посетители споделиха, че са открили конкретна интересна фирма или възможност, а 91% биха посетили отново или препоръчали изложението. Мартин Маринов, посетител на форума, коментира “Като IT професионалист, живеещ и работещ във Великобритания се чувствах откъснат от развитието на IT индустрията в България. За мен този кариерен форум беше изключително интересна възможност да поговоря с български колеги и да науча за атмосферата в компаниите, технологиите и възможност за кариерен разтеж в България.
 
Петото издание изненада с интересни беседи и интерактивни семинари. Тази година специален гост на Български кариерен форум в новата рубрика “BG Careers Fair Talks” беше Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на “Заедно в час”. Нейната вдъхновяваща история за пътя от Harvard University през McKinsey & Company до “Заедно в час” илюстрира на посетители и фирми от първо лице как опитът в чужбина и желанието да се развива в България водят до реализирането на уникални за страната социални проекти.
 
За първа година форумът предложи и практическа работилница (workshop). ProCredit Bank предизвика посетителите да станат част от интерактивна и иновативна дискусия на тема:Традиционните банки в дигиталната ера.
 
Български кариерен форум