КАЛЕЙДОСКОП

Празничният месец март в Чикаго

27 март 2017

 

 
Месец март, най-празничният месец , идва с червено-бялата усмивка на мартеничката, тържествената строгост на националния ни празник и пречистващата магия на прошката.
В народните представи пролетта  пристига с баба Марта и мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето, с нежното кокиче и звъна на капчуците, идва, за да възкреси природата, която ще роди лятото и плодородието, но с това съвсем не се изчерпва единственият женски месец в календара. Празничната еуфория от 1-ви март преминава в тържествена, защото през този месец изгря и дългоочакваната ни свобода. Затаяваме дъх пред гордо развелия се национален флаг.
Но този месец е и месецът на мама.  Децата нежно прегръщат своите майки и прошепват: „Обичам те, мамо! И знам, че всичко ти ще простиш!”       Слънцето грее весело и стопля не само земята, а и сърцата. Пролетта заблестява в най- красивите си багри и свежест.
   Минути на щастие и споделена радост изживяха родители и деца от предучилищната група. Малчуганите изразиха благодарност към своите родители за положените грижи и закрила. Раздадоха целувки и подаръци на мама. Изненадаха бащите с весели стихове. С възхищение наблюдаваха как сръчните ръце на баба изработват мартенички. Родителите обясниха на децата думи, които отразяват отношенията в семейството.
Кина Бъговска даде идеи и помогна за изработване на празнична пролетна украса. Петя Тошева, Валя Камбурова, Цвети Пейчева и Мария Селимова подготвиха това изпълнено с емоции тържество, за да научат децата да споделят своите чувства с родителите си.
Празничното настроение завладя и останалите детски групи в училище.Те също ще изненадат и развеселят семействата си в следващите седмици.
  „Хайде всички за ръчица да играем ръченица...”- пеят и танцуват малките ученици.  Нека се вгледаме в искрящите детски очи, в потропващите в ритъм  крачета, в ръчичките, украсени с мартенички и да се усмихнем щастливи, че успяваме да запазим, българските традиции, предадени ни от нашите майки и бащи!
Весели мартенски празници!

Валя Камбурова
БУ „Джон Атанасов”, Чикаго специално за в. „България СЕГА“
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/33846.html