КАЛЕЙДОСКОП

Брексит.Наплив на българи и румънци към UK

20 март 2017

 

 
Увеличава се броят на български и румънски имигранти въпреки Брексит
 
Българите, които живеят във Великобритания, са стреснати от публикациите, според които в близките дни ще се отнеме правото на постоянно пребиваване на гражданите от Европейския съюз, но в същото време статистиката показва скок в броя на пристигналите на Острова наши сънародници, предаде “Би Ти Ви”.
 
Стара английска поговорка гласи, че тревата е по-зелена от другата страна на оградата. А британският премиер Тереза Мей най-вероятно ще построи висока ограда в опит да спре притока на имигранти.
 
След референдума за Брексит броят на българите и румънците, дошли във Великобритания се увеличил, а ето как сънародниците ни посрещнаха новината.
 
“За да живееш във Великобритания, ти трябва силен характер”, казва Теодор Боев. Той работи във Великобритания от 13 години – бил е администратор в голяма лондонска болница, но днес си изкарва прехраната в заведение за бързо хранене.
 
“Аз не мисля, че българите и румънците са страшни и че нещо могат да направят на държавата… въпросът е чисто политически според мен”, коментира Теодор.
 
Същото мисли и Цветелина Пенкова. Завършила е Оксфорд, работи в банка. Изненадана е от намерението за спиране на имигранти от България и Румъния.
 
Експертите също не вярват намеренията на Тереза Мей да станат факт.
 
Бившият финансов министър Симеон Дянков днес живее предимно в Лондон, където преподава икономика. “Да и съм имал възможност и дори в университета да се видя с някои българи, които казват – при това положение знаем, че има две години преди Брексит действително да стане, по-добре да сме тук”, заяви Дянков. Той се позовава и на последното изследване на Британската статистическа служба, според което броят на българите и румънците, дошли на Острова след референдума за три месеца се е увеличил рекордно – от 19 хиляди на 74 хиляди души.
 
Но докато Великобритания е член на Европейския съюз, крайните мерки не са възможни. Българите, които живеят в Обединеното кралство, съветват тези, които тръгват натам да го направят, въпреки тревогите на местните политици.
 
Европейската комисия обяви, че ще разследва как Великобритания се отнася с гражданите на общността, които срещат бюрократични спънки. Брексит наближава, а играта на нерви между Брюксел и Лондон продължава.

Информация от сайта novini.co.uk
 

http://novini.co.uk/%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8A/