ПОСТИЖЕНИЯ

Светлин Русев и Евгени Божанов свирят Моцарт

16 март 2017

 

Иде ли март почитателите на музикалната класика са наясно къде да очакват поредната среща с голямото изкуство - на фестивала Мартенски музикални дни в Русе. И не само там.
Ставало е дума колко важно е един музикант с кариера и творческо израстване в чужбина да се представя и на родна сцена. Важно е, заради духовното израстване на публиката и потребността от класическа музика за всеки движещ се в консуматорско общество.
Своеобразното завръщане към корените за музиканта пък е знак на уважение към музикалното училище и педагозите там.
При това завръщането е на креативни музиканти, чиито изяви на европейските музикални сцени и форуми впечатляват и будят  възхищение.
Творческото сътрудничество на големите имена на българското музикално изкуство на родна земя е приемано с особена радост: Веско Ескенази и Людмил Ангелов вече реализираха заедно няколко музикални проекта.
През 2017 пред публиката в България застава друго дуо –Светлин Русев, цигулка и Евгени Божанов, пиано. Двама големи музиканти, две европейски музикални звезди, познати и у нас.
Светлин Русев твърде млад заминава в чужбина. Постъпва във Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж. Учи в класана Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов.
Музикантът реализира кариера във Франция. От 2005 г. Светлин Русев е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио.От 2007 г. той е концертмайстор и на Филхармоничния оркестър на Сеул.
Светлин Русев е спечелил високо признание и няколко награди. „Музикант на годината” за 2006 г. , в България същата година той е и носител на наградата „Кристална лира”.
Музикантът е свирил с филхармониите на Токио, Сендай, Йоханесбург, с филхармоничните оркестри на Френското национално радио и Румънското национално радио.
Светлин Русев е носител и на международни награди, като  най-престижните са тези от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”.
Евгени Божанов реализира кариера в Германия. Първо учи в Националното училище по изкуствата в родния град Русе. По-късно заминава за Германия.
Музикалното образование на Евгени в Германия е свързано с обучението в Есен и Дюселдорф. В Есен музикантът учи при проф. Блох, във Висшето училище по музика и танц, а в Дюселдорф – при проф. Георг Шенк във Висшето училище „Роберт Шуман”.
Пианистът е получил в кариерата си няколко престижни отличия. Сред тях са: Втора награда от Конкурса „Кралица Елизабет” в Брюксел и Втора награда на конкурса Светослав Рихтер” в Москва.
Пресечената точка? И двамата…работят в чужбина. И не за първи път излизат на родна сцена. И двамата свирят на престижни музикални фестивали в България.
През март 2017 музикантите планират изнасянето на специална програма, посветена на Моцарт в София.
В творческия репертоар на всеки музикант Моцарт със сигурност заема особено място. Великият композитор работи в най-разнообразни жанрове и постига изключителни резултати. Всеки голям професионалист със сигурност желае да има в репертоара си и негови произведения.
Много от произведенията на Моцарт са признати за шедьоври в симфоническата, концертната, камерната, оперната музика. Музиката на гениалния австриец въздейства, увлича, потапя в друга реалност.
Концертната програма, която големите музиканти представят в столичната зала „България”, през 2017, предлага: Концертоне за две цигулки К. 190, Концерт за пиано №17 К.453 Концерт №5 за цигулка и оркестър К.219Концерт за пиано №23 К. 488
Все по-често и по-често Евгени Божанов и Светлин Русев се представят пред българска публика. Изнасят концерти. Светлин Русев участва и в български музикални прояви в чужбина.
Музиката им звучи в Русе, София, Пловдив, Созопол и т.н. Звездите с европейска и световна слава са големите имена в програмата на родни фестивали.
Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“, предоставена от Nippon Music Foundation.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: Евгени Божанов