КАЛЕЙДОСКОП

Празничен концерт в Лион

16 март 2017

 

 
На 3 март във Вильорбан беше органзирано честването на Националния  празник на Република България. Събраха се много българи от Вильорбан и Лион. Инициативата бе почетена и от наши френски приятели.
 
Кметът на Вильорбан Жан Пол Брет e изключително добре предразположен към българската общност. Кметът е личен приятел на г-н Христо Костов и френската администрация подкрепи финансово тържеството ни.
 
Празникът премина с много радостни вълнения и в препълнена зала на културен център. Г-жа Деметра Дулева поднесе приветствие към събралите се от името на българското посолство в Париж.
 
С много патриотизъм и родолюбие бе изпълнено словото на г-н Христо Костов, президент на френско-българската асоциация Echanges Rhône-Alpes-Bulgarie  в Лион. Огромна е заслугата му година след година българите във Вильорбан и Лион да получават като подарък прекрасни концертни програми с български фолклор.
 
Представено бе и приветствието на зам-председателя на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Димитър Владимиров по случай светлия празник.
 
Силно впечатление направи изказването на г-жа Кристел Гаше, първи заместник- кмет на Вильорбан. В нейното слово ударението бе поставено върху дългогодишното сътрудничество и помощ, която се оказва на сънародниците ни. Г-жа Гаше наблегна върху съпричастността на френската администрация с живота на българската общност в Лион.
 
Състоя се прекрасен концерт, наситен с много българска музика и танци. За празничното настроение на всички ни допринесе изключителното майсторство и артистичност на поканените от България артисти – „DanceoftheWind“ , ръководен от Васил Герлимов.
 
Празникът събра сдружения на българите в Лион. Проявата премина с участието на българското училище „ Иван Вазов“ в Лион и на неговия президент г-жа Стиляна Николова, както и на танцовия състав с президент г-жа Анита Екенова.
 
Българските ритми и танци ни изпълниха с много трепет и гордост за българската духовност и традиции. Макар и във Франция, чувстваме Родината много скъпа и на свидно място в душите ни. Бих казала още :
„ Танцуваме, пеем и празнуваме със сълзи в очите и с мисълта за България“.
 
Розалия Мирчева, секретар на асоциация Echanges Rhône-Alpes-Bulgarie