КАЛЕЙДОСКОП

3 март отбелязват в Калгари, провинция Албърта

16 март 2017

 

 
По повод националния празник на Република България Трети март и по инициатива на Българското дружество в Калгари от 10:00 ч. на 4 март 2017 г. в кметството на Калгари се проведе първа по рода си церемония по издигане на националното знаме на Република България в Калгари. Събитието бе организирано от Българското дружество в Калгари с председател г-жа Даниела Савова със съдействието на кметството в града и генералното консулство в Торонто.
Слова на церемонията поднесоха председателят на дружеството г-жа Даниела Савова, първият председател на дружеството при създаването му през 2003 г. г-жа Саша Ценкова и генералният консул в Торонто г-н Петър Крайчев, който бе официален гост на церемонията по покана на организаторите. В тържественото си приветствие, представено от г-жа Гергана Янкова, кметът на Калгари г-н Нахийд Ненши подчертава, че издигането на знамето на Република България в града бележи значим момент и е чудесен пример за етнокултурното многообразие на града, което превръща Калгари в особено пъстро място. Кметът поздравява също Българското дружество в Калгари за дългогодишните му усилия за обогатяване на културното измерение на града.
Под звуците на националния химн на Република България родният трибагреник бе издигнат от сънародника ни г-н Борис Тодев, като паметта на геройски загиналите за свободата на България бе почетена с минута мълчание. Възпитаници на българското училище в Калгари „Св. Св. Кирил и Методий“ представиха тематичен рецитал и под аплодисментите на аудиторията декламираха „Аз съм българче“. Церемонията завърши с кръшно българско хоро в изпълнение на фолклорния състав „Хайде на хорото“, кукерски игри и обща снимка на участниците.
Ню Уестминстър – Ванкувър, провинция Британска Колумбия  
На 3 март 2017 г., за първи път в историята на българската общност в Британска Колумбия, Българо-канадското дружество в Британска Колумбия – Ванкувър с председател г-н Владимир Попов организира по повод Националния празник на Република България Трети март церемония по издигане на Националното знаме на Република България на почетния пилон пред сградата на кметството в Ню Уестминстър.
Информация на Генералното консулство на Република България в Торонто
Снимка: Калгари