КАЛЕЙДОСКОП

Концерт в Чикагския културен център в чест на 3-ти март

15 март 2017

 

 
На 3-ти март т.г., в чест на Националния празник на Р. България, в Preston Bradley Hall в Чикагския културен център бе изнесен симфоничен концерт, организиран от българския генерален консул в Чикаго, г-н Иван Анчев, и от неговата съпруга, г-жа Лили Анчева. На събитието бяха поканени представители на местните власти, дипломатически лица, представители на български организации с идеална цел и на българските училища в Чикаго, представители на медиите, бизнесмени и други гости.
Водещ на концерта в Preston Bradley Hall бе Диляна Иванова -Главен администратор на Американския изследователски център в София и научен сътрудник в Музея Field  в Чикаго. която се представи на публиката и каза, че за нея е голяма чест да бъде церемониал майстор на това прекрасно събитие. След това прозвучаха националните химни на Р. България и на Съединените щати.
Водещата Диляна Иванова даде думата на българския генерален консул Иван Анчев, който се обърна към събралите се гости с приветствено слово. След това бяха прочетени поздравителни адреси от името на кмета на Чикаго Рам Емануел и от името на главния прокурор на щата Илинойс Лиза Мадиган. Приветствието от името на г-н Емануел бе прочетено от Лиза Кохнке, директор на отдела за стратегически партньорства и глобални въпроси към кабинета на кмета. А приветствието от името на г-жа Мадиган – от Нети Ласко, директор за международните отношения към главния прокурор на щата.
 
Диляна Иванова представи на събралата се публика и световноизвестния учен проф. Самуел Рефетов, който е родом от Русе и който е виден член на българската общност в Чикаго. Тя каза няколко думи за изследванията на медицинският изследовател и ендокринолог в Чикагския университет. Както и, че проф. Рефетов бе номиниран за Нобелова награда за медицина за своите открития, свързани с лечението на щитовидната жлеза. След което му даде думата.
След словото на проф. Рефетов, водещата г-жа Иванова представи музикантите Ани Гогова, Благомира Липари, Десислава Ненова и Йоан Ганев, акцентирайки върху забележителните постижения и изяви, които те имат в своите професионални кариери, не само в САЩ или в България, но и по света.
 
Концертът включваше музика на Вивалди, Хайдн, Шопен, Шуман, Метнер, Христосков, Златев-Черкин и Костов. Сред впечатляващия интериор на Preston Bradley Hall в Чикагския културен център публиката можеше да се наслади на изпълненията на Ани Гогова (пиано), Благомира Липари (цигулка), Десислава Ненова (виолончело) и Йоан Ганев (пиано).
Преди концерта на гоститите бяха раздадени мартеници, изработени от децата от българските училища в Чикаго, за да им напомнят за тази самобитна българска традиция, с корени далече назад във времето и останала жива до наши дни.
 
Чикагският културен център, който стана домакин на събитието в чест на българския Национален ден, е историческа забележителност, създаден е през 1897 г. Концертът изпълни красивата зала Preston Bradley не само с трептенето на струните и клавишите под ръцете на нашите талантливи сънародници Ани, Благомира, Десислава и Йоан, но и с един друг общ трепет – от споделения Празник.
 
Българите в Чикаго имаме с какво да се похвалим и гордеем. Денят на България бе почетен тук тази година не само с издигането на българския национален флаг в центъра на Чикаго, което се случва днес, но и с един много вълнуващ концерт под сводовете на Чикагския културен център.
 

http://www.eurochicago.com/2017/03/simfonitchen-kontsert-na-3/