КАЛЕЙДОСКОП

Отбелязват 3 март в Чикаго

14 март 2017

 

На 3 март, в 12.00 местно време, в центъра на Чикаго, в Центр „Дейли“, отбелязахме Националния празник  на България във Ветровития град. По-късно на висок пилон, до американското знаме и до знамето на града, между небостъргачите се развя и българският трибагреник. 
 
Така българите в мегаполиса продължиха традицията да почитат тържествено 3-ти март. В чест 139-тата годишнина от Освобождението на България имаше и симфоничен концерт, който се състоя вчера в Чикагския културен център
 
Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира отпреди повече от 50 години. През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с тогавашния градоначалник Ричард Дейли. Разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното османско иго. Впечатлен от историята на народа ни, кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден в Чикаго. Тази Прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч. на обяд на 3-ти март да се издига българското знаме. Този ритуал се повтаря няколко години, но след това е забравен.
Новата емигрантска вълна, населила града и създала тук най-голямата българска общност през последните 20 години, по последни неофициални данни наброява повече от 100 000 души. Един голям български град живее и работи тук, превърнал се в част от Америка, но в същото време търси как да съхрани и идентичността, културата и историята си.
Изгубената традиция бе възстановена и от 11 години насам 3-ти март отново се отбелязва в Чикаго, с издигането на българското знаме и с празнична програма на площад „Дейли“ пред самото кметство. Тържеството започна с изпълнението на българския и американския химни.
 
На тазгодишното честване на 3-ти март новият генерален консул в Чикаго Иван Анчев се обърна към събралите се сънародници с приветствено слово. След това бяха прочетени поздравителни адреси от името на кмета на Чикаго Рам Емануел.
 
Честването продължи с вълнуващата културна програма, представени от нашите ученици от Малко българско училище, БУЦ „Знание“, българските училища „Джон Атанасов“, „Св. Иван Рилски“, „Света София“, „Нов живот“, Ново българско училище в Нейпървил. С „Аз съм българче“ и „Опълченците на Шипка“, с „Хубава си, моя горо“, „Елено моме“ и „Дунавски танц“, с песни, рецитали и танци на „Малката Верея“, фолклорна формация „Хорце“ и представителен състав на Малко българско училище.
Специален гост на държеството бе внукът на Макгахан – Frederick Lunas, който приветства присъстващите и съобщи, че ще посети България през лятото.
 
Празникът завърши с вдигането на българското знаме и народни хора.
 
материал на Eurochicago.com