КАЛЕЙДОСКОП

„Конгрес на българите в Украйна” ни честити 3 март

14 март 2017

 

 
 
П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н  А Д Р Е С
 
Скъпи сънародници,
 
Честит 3-ти март! Днес ние отбелязваме поредната годишнина от Освобождението на България от турско робство. Руско-турската война полага край на почти петвековното турско робство и дава нови хоризонти за развитие на българската държава.
 
Преди 139 години в българската история бе открита нова страница, на която и до днес продължават да се записват феноменалните успехи и важните уроци за нашето общество. Един от тях е, че само благодарение на съвместни усилия и целенасочени действия можем да постигнем успех. Точно на това ни учи фактът, че след Освобождението са били необходими още десетки години борба, за да стане България независима. С голяма гордост и почит искам да отбележа приноса на бесарабските българи, които се завръщат в България и спомагат за възстановяването и развитието и. Нека имената на Александър Малинов, Олимпий Панов, Александър Теодоров-Балан, Иван Колев, Данаил Николаев, Димитър Агура и много други учени, политици, военни и обществени дейци бъдат пример за родолюбие и останат за дълги години в паметта на българите.
 
Днес е важно да не се изкривяват историческите факти според политическия вектор на държавата и нашите деца да имат възможност да учат историята такава, която отразява реалните събития и причини за възникването им. Нека в този ден склоним глава пред подвизите на нашите предци, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Нека силата на българския дух да бъде извор на нови идеи и нови постижения! Мир и благополучие на вас и вашите близки!
 
С уважение,
Юрий Граматик  Президент на
Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“