КАЛЕЙДОСКОП

Брексит. Европейските граждани и имиграцията

13 март 2017

 

Макар премиерът неколкократно да подчерта, че осигуряването на правата на европейските граждани във Великобритания и на британците на континента е приоритет и трябва да стане възможно най-бързо, тя избегна въпроса дали след Брекзит гражданите на ЕС ще бъдат приравнени към гражданите на трети страни.

Тя се обърна към европейските граждани с думите: "Вие ще продължите да сте добре дошли в тази държава, както, надяваме се, нашите граждани ще бъдат във вашите страни." Мей намекна, че само една или две държави членки пречат този въпрос да бъде уреден възможно най-скоро.

Брекзит обаче трябва да означава контрол върху броя хора, пристигащи от Европа, категорична бе Мей.

Не се изкушавайте да ни наказвате

"Нека бъда ясна: Великобритания иска да остане добър приятел и съсед на Европа. Някои хора призовават за наказателна сделка, която да послужи за урок на Великобритания и да обезкуражи други държави от това да поемат същия път. Това ще бъде пагубно за европейските държави и няма да е приятелско действие. Великобритания няма да приеме такъв подход."

Преговорите трябва да завършат в срок

Премиерът призова преговорите с Европа да приключат в рамките на предвидените от Договора за ЕС две години, а след това да започне постепенно въвеждане на новите споразумения. Тя не спомена нито дума за евентуален
преходен период след този срок, в който да се договори перманентна сделка, ако времето за преговори не стигне.

Границата с Ирландия

Мей категорично настоя за запазване на свободата на движение между
Северна Ирландия и Република Ирландия - нещо, което ще бъде трудно за постигане, ако Лондон напусне общия пазар. При Брекзит Северна Ирландия ще е единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС и на нея ще трябва да бъдат наложени митнически проверки и контролно-пропускателни пунктове.

ЕС трябва да запази целостта си

"Знам, че много хора се боят, че това е началото на голям разпад на ЕС. Нека бъда ясна: не искам това да се случи. То няма да е в интерес на Великобритания. Националният интерес на Великобритания е Евросъюзът да успее. Заради това се надявам в идните месеци и години да обмислим уроците от решението на Великобритания да напусне."

Премиерът трябва да стартира процеса официално, изпращайки писмо до Брюксел и позовавайки се на член 50 от Договора за ЕС. Мей
 обеща да стори през март тази година, но делото във Върховния съд може да я забави.

На долната инстанция магистратите постановиха, че
решението трябва да мине през депутатите, които на теория могат и да отхвърлят резултатите от юнския референдум и да решат страната да не напуска ЕС.
http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/01/17/2901111_tereza_mei_po-dobre_nikakva_sdelka_otkolkoto_losha/