ПОСТИЖЕНИЯ

Теодор Ушев и Владимир Койлазов - двама българи прославили страната

02 март 2017

 

Наскоро пак изживяхме тръпката, че българите са нещо изключително в съвременния свят. В някои области сме дали на света новатори, изобретатели.
Да, става дума за това, че като индивидуалисти българите  реализират постижения, които впечатляват.
Не, тези постижения не само впечатляват, но могат да променят тенденции в цели индустрии.
Киноиндустрията има своите блестящи професионалисти, креативни звезди, като Койлазов или Ушев.Койлазов се реализира в България, Ушев – в Канада.
Информатикът Койлазов прави фирма в България, но тя има поделения в САЩ, Япония, Южна Корея.V-Ray технологията, създадена и разработена от Койлазов, намира приложение в киноиндустрията.
Аниматорът Ушев работи за Националния филмов борд на Канада. Неговите продукти са късометражни филми и анимации.
През 2017 година двамата прославиха страната: получиха номинации за „Оскар” в света на киноизкуството. Събитието определено е своеобразен връх в кариерното развитие на големия професионалист.
Всъщност, Койлазов взе „Оскар” за технически постижения. Признанието е за неговия софтуер, който използва киноиндустрията.
Русенецът получи своя „Оскар” „за изобретение, което допринася значително за качеството на кино-пхродукциите”, както заявяват организаторите.
Вече с други очи гледаш на 3D индустрията. Горд си, че в много 3D продукти има своето силно присъствие и български изобретател.
Даже не върви да слагаш кавички на присъствие, защото Койлазов  е автор на софтуерна технология, призната за уникално решение за киноиндустрията.
Теодор Ушев също реално е новатор, използващ нови техники. Да споменем, че голяма част от неговите продукти са реализирани от аниматора нова техника.
През 2017 най-новият му продукт „Сляпата Вайша” е резултат на творческо сътрудничество с големия български писател Георги Господинов.
Двамата продължават взаимодействието. Предстои да излезе филм по емблематичната и превеждана в чужбина българска книга „Физика на тъгата”.
Ушев вече е заявил, че създава новия продукт с нова техника (енкаустика). Създал е вече 16 филма. И е привлякъл още един българин в екипа – автор на музиката към най-новите му филми е Никола Груев - Котарашки.
Впрочем, и предложението за статуетка през 2017 не е първото в актива му. През 2014 неговата „Глория Виктория” бе в челната десятка за „Оскар”.
И двамата притискат с интелект, характер, ирония и самоирония. Присъщи на смелите, креативните, продуктивните.
Койлазов казва за успеха: „Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво. Само знаех какво искам да направя, ако имам достатъчно време”.
Ушев казва за успеха: „Много съжалявам за младия аниматор, който реализира тази година филма за „Дисни”. "Сляпата Вайша" е класирана пред филма на "Дисни".
Пробивът на канадския продукт на българския монреалец, както сам себе си обявява Ушев, в битката за „Оскар”, е като да видиш успех на „Лудогорец” срещу „Барселона”, прибавя кюстендилецът.
И двамата са не само успяли българи, а ярки професионалисти, новатори, прославили страната.
През 2009 сме гледали „Аватар”, в който има и от технологията на Койлазов. През 2014 Ушев има номинация за статуетка за поредния си филм. И не спира дотам. Продължава. Създава.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”