КАЛЕЙДОСКОП

В Атина свеждат глава пред Апостола на българската свобода

23 февруари 2017

 

 
Левски „оживя“ в Атина
 
На 19 февруари свеждаме глава пред делото на Апостола на българската свобода Васил Левски. На 18 февруари отбелязахме в Атина 144 години от гибелта му. По инициатива на Посолството на Република България в Гърция се проведе възпомениие, посветено на героизма на великия българин. В проявата взеха участие ученици от българските неделни училища – БНУ „Св. св. Кирил и Методий“, НУ „Преп. Паисий Хилендарски“ и БНУ „Паисий Хилендарски“. Присъстваха и официални гости от Посолството, Отец Стефан Данчев и представители на различните културни сдружения на сънародниците. Като специален гост бе поканен от България професор Андрей Пантев – известен български историк, голям специалист по нова българска и световна история, преподавател от Софийския университет „Св.Климент Охридски“, член-академик на Световната академия „Платон”. Проявата бе израз на родолюбие и българска културна идентичност, обърната към децата и техните родители.
 
Левски „оживя“ в постановката „Апостолът в премеждие“, изнесена от учениците от БНУ „Св. св. Кирил и Методий“. Присъстващите видяха на сцената Апостола безстрашен и храбър, такъв, какъвто живее в представите ни за него. Възпитаниците на останалите училища рецитираха стихотворения.  С всеки изречен ред децата ни връщаха към подвига и безстрашието на народния герой. Възпоменанието бе съпроводено от красиви български народни танци. Всеки път те въпламеняват родолюбието в душите ни.
 
Събитието приключи с беседа, предложена от проф. Андрей Пантев. Тя предизвика огромен интерес сред присъстващите ученици и техни родители. Интелектуалецът говори за живота и делото на Левски по особен начин, използва силно въздействащи думи и сравнения, в които представи идеята колко мила е била за Левски България: Родината е обичана с любов по-силна от тази, която изпитваш към родната си майка.
 
Мария Вълкова, Атина