КАЛЕЙДОСКОП

Избори 2017. ЦИК и поръчката за машините за гласуване

21 февруари 2017

 

Широко дискутираната поръчка за осигуряване на 12 500 машини за гласуване вече е обявена от Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщават няколко електронни медии.

Прогнозната стойност на договора е 12,5 млн. лв., а изпълнителят ще бъде избран чрез състезателна процедура на договаряне.

Посочено е, че кандидатите трябва да са най-малко трима. Обявлението е публикувано и в Официалния вестник на ЕС. Оферти ще се приемат до 16.30 часа на 22 февруари, а отварянето е предвидено за 22 февруари от 17.30 часа.

В рамките на изпълнението на обществената поръчка за произвеждане на изборите за народни представители на 26.03.2017 г. изпълнителят трябва да осигури (т.е. да предостави под наем) общо 12 500 машини (в това число и резервни машини и машини за обучение и за разяснителна кампания). Машините ще бъдат разположени във всички избирателни секции, ситуирани в населени места на територията на цялата страна в 31 района и във всички избирателни секции извън страната.

Устройствата следва да се доставят заедно със съпътстващ софтуер към тях. Участникът трябва да осигури и обновяване на софтуера при необходимост и при поискване от възложителя за всичките машини. В доставката влизат също така паравани и кутии за разписките от машинното гласуване в секциите, обучение на кадрите, които ще работят с тях и на кадрите, които ще обобщават информацията и ще анализират резултатите. Част от предмета са и обучителните материали и материалите за разяснителната кампания за машинното гласуване.

Според публикацията в електронното издание на в. Труд, предвид обхвата на поръчката прогнозната цена не е реалистична. Колегите припомнят, че досега от изборите през 2014 г. до президентските през 2016 г. в подобна процедура участва и печели единствено дружеството „Сиела Норма“, като стойността на доставяните под наем устройства е била между 1400 и 1750 лева за машина.

Сметките показват, че в оповестената поръчка цената на една машина излиза 1000 лв. В тази връзка обаче следва да се отбележи, че в съответствие с обявлението максималната стойност на поръчката е 15 000 000 (петнадесет милиона) лева без включен ДДС.

Видно от публикацията в националния всекидневник, според досегашния доставчик срокът за доставка, който е до 10 март 2017 г., е изключително кратък. Експертите на „Сиела Норма“ са изразили мнение, че машините могат да бъдат доставени от Филипините или Еквадор с кораби. Устройствата от Холандия, на които разчитаха от Министерския съвет, са за скрап, отбелязват от „Труд“. Те не са били използвани от 2014 г.

В материал на Капитал се посочва, че в ЦИК разглеждат и вариант никой да не кандидатства за обществената поръчка. От комисията няколко пъти обявиха, че това не би трябвало да създаде проблем, защото навсякъде ще може да се упражнява вот и по традиционния начин – с бюлетини.

От икономическото издание напомнят, че поръчката беше спешно обявена, след като Върховният административен съд постанови да бъдат осигурени машини за гласуване във всички избирателни секции, като отмени решението на ЦИК от 27 януари, според което машинното гласуване трябваше да се състои само в 500 секции.
Източник: trud.bg, capital.bg
http://zopplus.com/cik-startira-poratchkata-za-mashinite-za-glasuvane.html