ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

2017. Владимир Койлазов с „Оскар” за уникален софтуер

15 февруари 2017

 

Сигурно още не сте побягнали към спомените, не сме прибягнали към  скептицизъм, че изкуството на Антониони, Бертолучи, Фелини е минало. 21 век предлага/утвърждава/ залага на 3D технологии в киното.
Харесва ни като каже един режисьор, че не обича да има послания във филмите си, защото той (само) разказва истории, които водят към размисъл.
Някой би казал , че „Аватар” на Джеймс Камерън, е щастливо изключение от правилото и сред филмите, направени в 3D, които, като правило, бързо изчезват от мислите ни, камо ли да са ни пазени спомени.
Все пак, прекрасният  „Аватар” е космическа приказка на големия Джеймс Камерън, който обича специалните ефекти, но е създал и хитовите   „Терминатор”, „Титаник”, предложени ни не в 3D технологии, а в 2D.  
След заявено увлечение по Антониони или Бертолучи, скептицизмът към 3D продуктите в киноиндустрията не би следвало да изумява особено.
Екшън/ Трилър на Майкъл Ман като „Хакери” бихме гледали и в 3D, естествено, защото режисьорът е направил вече „Heat”, „The insider”, примерно,  в 2D.
3D ленти предлагат главно филми-катастрофи или космически трилъри/ екшъни. Завързаните диалози в тях няма как да са важна част от сценария.
Изкушението, обаче, от контакта с триизмерния свят е голямо, дори ако се гневим, че специалните ефекти са за сметка на диалога: с кого и как живеем?
Наскоро светът на 3D продуктите напомни за себе си.В него има и българско (силно) присъствие.
На церемония в Лос Анжелис през февруари 2017 Владимир Койлазов е удостоен с (най-голямото) признание за принос към киноиндустрията.
38-годишният русенец взима американски „Оскар” за технически постижения. Българинът е сред 18-те получили тази година високо признание за създаденото от тях в сферата на технологиите, използвани при високобюджетните холивудски кинопродукти.
Американската академия за киноизкуство присъжда наградата на новатори, чиито „изобретения допринасят значително за качеството на кино-продукциите”, припомнят медии.
Софтуерът, който е разработил русенецът, се предлага в не един и два филма, използващи 3D ефекти.
V-Ray технологията, предложена от Койлазов, намира приложение в различни сектори – от архитектура през реклама и до филмова индустрия.
В киноиндустрията технологията е използвана в сериала „Доктор Стрейндж”, „300” , „Капитан Америка. Войната на героите”, „Х-Мен. Апокалипсис” и т.н.
Свръхталантливият българин по образование и интереси е математик и информатик. Завършил е СУ „Св.Кл.Охридски”. По призвание е изобретател.
В сътрудничество с Петър Митев Владимир Койлазов създава компанията „Chaos Group”. С креативност, интелект, постоянство, предприемчивост те реализират на пазара новия продукт.
Компанията се развива. Възникналата в апартамент в „Гео Милев” в София компания има поделения в САЩ, Япония и Южна Корея, припомнят медии.
Русенецът променя хоризонтите на киноиндустрията, но остава спокоен, премерен, скромен и някак самоироничен.
„Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво. Само знаех какво искам да направя, ако имам достатъчно време”, споделя пред медии изобретателят.
Койлазов е награден за оригиналната идея, проектиране и реализация на технологията V-Ray от българската софтуерна компания.
Каква по-голяма реклама за успеха на изобретеното от припомнянето, че  технологията е била използвана и при заснимането на „Аватар”(2009).
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”