ПОСТИЖЕНИЯ

Максим Пантелеев Ешкенази – амбициозен, креативен, екстремен

09 февруари 2017

 

България. София. Ешкенази излиза на сцената. Очаквате среща с голям музикант и световна звезда. На сцената излиза диригентът Максим Пантелеев - Ешкенази.
Братовчед е на Веско Пантелеев-Ешкенази – концертмайсторът на Концертгебау. Познат и признат в САЩ и Европа.
Завършил е Държавната музикална академия в София, после и университета в Южна Калифорния. Разбираме, че има магистърска степеп и като диригент, и като цигулар.
Вече е представял в зала „България” и “Уестсайдска история” на Ленард Бърнстейн, и “Ромео и Жулиета” на Чайковски,и “Адажио” на Самуел Барбър.
Излизал е на сцената заедно с големия музикант Веско Ешкенази. Музикантите са били един до друг в концерта за цигулка на Барбър.
Максим Ешкенази реализира в родината интересен проект като „Фортисимо фест”. С подкрепата на фондация „Америка за България” в България са представени проектите „Фортисимо клас” и „Фортисимо фест”.
„Фортисимо клас” е амбициозна програма. Професионални музиканти водят обучение с тийнеджъри. Малчуганите чуват виртуозите, после сами опитват с цигулката, пианото или тромпета.
В рамките на „Фортисимо фест” Максим Пантелеев Ешкенази дирижира симфоничен оркестър. Концертът е на открито, пред „Народния театър” в София. Мнозина преоткриват музиката като духовност и потребност.
Предлага букет от интересни идеи. За първи път от сцената на „Фортисимо фест” прозвучава музика от култови за поколения младежи видео игри, изпълнени от симфоничен оркестър.
В програмата звучи музика от „Хари Потър” и „Индиана Джонс”. Звучат и произведения на Глинка, Брамс, Владигеров, Чайковски, Стайнов…До големите имена в световната класическа музика се нареждат и именити български композитори.
Креативен, продуктивен, амбициозен, музикантът не крие, че обича натоварванията и предизвикателствата.
Впрочем, добрите практики се прихващат. В САЩ музикантът е работил с оркестър „Пасифик симфони”. Изнасял е образователни лекции из цялата страна.
Програмата обхваща оркестранти, учители по музика, деца и родители, които е важно да се запалят в един момент по класическата музика. В България се осъществява проекта „Фортисимо клас”.
Презизвикателството, както сам Максим Ескенази обявява, той открива „в новите начини да се поднесе изкуството във времената, в които живеем – с MTV, iPOD, PS3, Nintendo Wii – но без да губим стойността.
Музикантът обобщава кратко: „Откритият концерт пред Народния театър беше един сполучлив експеримент”. Излива се проливен дъжд. Пищен фойерверк се изсипва накрая.
Сполучливите експерименти и престижните представяния на родна земя мотивират Максим Ескенази да поема ангажименти в България и през 2016, и през 2017.
Напуска България, когато е на 23 години. Установява се в САЩ. Живее в Лос Анжелис. Изнася концерти в целия свят. И същото време често е и в България.
Eшкенази е гост-диригент на големите оркестри в България. Излиза на сцената с оркестрите на Софийската филхармония, ФМ Класик, Бургаската филхармония.
Медии го изобразяват така: Стилът му за дирижиране е темпераментен. Хобитата му са екстремни. Обича да пилотира.
От Story го питат при натоварения график остава ли му свободно време и как се разговарва. И той отговаря: „Най-много обичам да се занимавам с музика.Сигурно затова не се усещам много натоварен”.
Музикантът се забавлява с музиката. И както сам признава, в тези моменти той губи представя за времето.
В Максим Ескенази виждаме силната личност, която твори, експериментира, търси ефекти на въздействието на музиката върху хората. В разговор музикантът се завръща към спомени… „София. Дъжд. Вятър. Гръмотевици. МУЗИКА. Каква комбинация!”
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”