КАЛЕЙДОСКОП

Brexit. Решава Парламентът на Великобритания

06 февруари 2017

 

Британският парламент трябва да одобри процеса за започване на Брекзит, преди правителството да започне да преговаря с Европейския съюз, постанови Върховният съд на Великобритания.

Решението означава, че премиерът Тереза Мей се нуждае от разрешението на депутатите, за да активира чл. 50 от Договора за ЕС и съответно да започне преговори с останалите европейски държави. Решението бе взето с осем гласа "за" и три "против", съобщава Би Би Си.

Тереза Мей обеща да започне процеса преди края на месец март
, а правителството ѝ е готово да започне дебати в парламента възможно най-скоро.

Какво следва сега

На теория премиерът Мей би могла да отнесе въпроса до Европейския съд в Люксембург, който е следващата инстанция след националния Върховен съд.

Но шансовете за това са почти несъществуващи, посочва Би Би Си - едно обжалване би забавило процеса още повече. Освен това излизането на Великобритания от юрисдикцията на Съда в Люксембург е едно от най-важните искания на Мей.

Какво се очаква в парламента

Премиерът разполага с крехко мнозинство в Камарата на общините, но се очаква чл. 50 да бъде одобрен без затруднения, защото основната опозиционна партия,  Лейбъристката е обещала да не го блокира.                 

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви единствено, че неговата партия "ще внесе поправки, изискващи гаранции за достъп до единния пазар и защитата на правата" на работещите.
Депутатите, повечето от които агитираха срещу Брекзит, вече признават, че излизането от ЕС е неизбежно.

Шотландската национална партия, която също има 54 от общо 650 депутати в Камарата на общините,  се противопостанвя твърдо на Брексит.


Има ли шанс Брекзит да бъде спрян


На теория - да, на практика - едва ли. Само един консервативен депутат - Кен Кларк, е обявил, че ще гласува против Брекзит.

Ще имат ли глас Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

Съдът реши единодушно, че консултации с техните местни власти не са необходими, предава Би Би Си. Това вероятно ще разочарова шотландците, които преобладаващо гласуваха за оставане в Евросъюза и чийто премиер - Никола Стърджън, оглави опозицията срещу "твърдия" Брекзит.

Прерогативи и проблеми

Решението на долната инстанция от началото на ноември предизвика гнева на поддръжниците на Брекзит, които го сметнаха за опит за преразглеждане на резултатите от референдума на 23 юни, на който британците подкрепиха напускането на ЕС.

Също като Тереза Мей, те твърдяха, че  осъществяването на Брексит
е прерогатив на изпълнителната власт, който не изисква одобрението на парламента. "Нещата щяха да са доста по-прости, ако премиерът можеше да използва този прерогатив както смята за добре. Проблемът е, че никой съдия не е разрешавал това от 17 век насам", подчертава Джоу Мъркенс, преподавател по право в Лондонското училище по икономика.

Макар че решението на депутатите изглежда предварително ясно, Тереза Мей може да е загубила подкрепата на малка част от лейбъристите, след като обяви, че страната категорично ще напусне 
единния пазар на ЕС.

В същото време, подчертава Тим Бейл, преподавател по политически науки в лондонския университет "Куин Мери", опозицията срещу Тереза Мей в Консервативната партия почти е изчезнала.

"Основният
ѝ проблем няма да бъде в Камарата на общините", смята той. "Основният ѝ проблем ще бъдат 27-те лидери (на европейските страни), с които  ще трябва да предоговаря
след задействането на чл. 50.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/24/2905484_parlamentut_triabva_da_odobri_brekzit_predvaritelno/
Заб.Заглавието е на инфопортала „Родина”.