КАЛЕЙДОСКОП

Коледни спектакли за българската общност в Сърбия

03 февруари 2017

 

 
 
Традиционния Коледен куклен спектакъл за децата в Цариброд и Босилеград, Сърбия
 
На 19 и 20 януари т.г. в Цариброд и Босилеград, Сърбия за четиринадесети път се проведоха Коледни тържества за децата от предучилищната възрастова група на Детските градини и за първокласниците. Вече стана традиция Държавната агенция за българите в чужбина в сътрудничество с Куклен театър „Илкова” при Театрална агенция България - София, да организират спектакли за децата на тези български селища в държавните граници на Сърбия. Тържеството е Коледно защото в Сърбия Рождество Христово се отбелязва на 7 януари. Тържеството се провеждат след Новогодишната и Коледна ваканция. Кукленият театър „Илкова”, представя интересни спектакли, свързани с Новогодишните и Коледните празници.
На 19 януари т. г. малките българчета в Цариброд от Основно училище „Христо Ботев” и Детската градина посрещнаха скъпите гости и с интерес гледаха и участваха в спектакъла „Приключение с Луна”. Автор на пиесата е Атанас Илков, а режисьор Катерина Илкова. Сценограф е Елена Цонкова, музика Павел Васев, а костюмите са изработени от Петя Тодорова.
Със своето изкуство и интерактивното представление, актрисите Аксиния Боснева и Радослава Неделчева, превърнаха децата в участници в спектакъла. За празничното настроение и успеха на спектакъла важен принос има музикалният оформител Владимир Василев. С радостни възгласи бе посрещнат и Дядо Коледа, изигран от Георги Георгиев.  

     На 20 януари и малчуганите в Босилеград се радваха на изкуството на Аксиния Боснева, Радослава Неделчева, Георги Георгиев и музикалното оформление на Владимир Василев. Възторженото възприемане на спектакъла от децата е доказателство, че историята е достигнала до сърцата им.

 

            Йордан Колев, ДАБЧ