КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Манхайм

02 февруари 2017

Кирилицата официално сана в културното наследство на град Манхайм, Германия

 

Манхайм е вторият по големина град във федерална провинция
Баден-Вюртемберг, Германия, развит в индустриално и културно отношение още през 18. век.  Разположен е до плавателните реки Рейн и Некар, а в непосредствена близост до него е старият световно признат университетски център Хайделберг. Манхайм определено е „интернационален град”, жителите му надвишават 350 000 души като сред тях са представителите на 170 националности от цял свят, повече или по-малко познати. Преди броени дни под патронажа на Националната комисия за UNESCO – Германия 100 национални групи имаха възможност да представят своята култура като част от културното наследство на Манхайм. Инициативата, първа по рода си в Германия, се състоя в официалната заседателна зала на Общината, а по регламент времето за презентациите бе само в рамките на пет минути за всеки от участниците.  

 

Българите в Манхайм наброяват седем хиляди души, привлечени от възможностите за работа или получаването на висше образование. Манхаймският университет, разположен в най-големия бароков дворец в Германия, се ползва с отличен имидж, особено в областта на икономическите и обществените науки. Активно развиват дейност  Българското академично дружество „Бай Ганьо”,  Дружеството за стимулиране на образованието и културата с  функциониращото към него българско неделно училище „Д-р Петър Берон”, а през 2009 г. е основана и Българска църковна община. Участието на сънародниците ни в Деня на световното културно наследство е организирано от Дружеството за стимулиране на образованието и културата. По този повод публикуваме информацията, изпратена до агенцията от Анелия Доева - Ноймюлер, един от учредителите на организацията и член на Родителския съвет.

 

„Горди и щастливи сме да съобщим, че на 20 януари на официална  церемония под патронажа на Юнеско Германия при 21-членна Комисия и с участието на повече от 100 националности кирилицата бе одобрена и официално  включена в списъка за културното наследство на град Манхайм - първия град в Германия с подобна инициатива.  Българската общност  в града бе представена чрез дружествата: Българско дружество за подпомагане и развитие на образованието  и културата град Манхайм, Българско студентско дружество" Бай Ганьо" и Българската църковна  община  "Света Петка Търновска".  Децата от българското неделно училище "Д-р Петър Берон " в града и техните ръководители представиха родната култура под мотото "КИРИЛИЦАТА - културното наследство на българите". Комисията  и присъстващите журналисти бяха силно впечатлени  от представянето. За това допринесе атрактивното присъствие на Анелия Доева – Ноймюлер, професионалният хореограф Мирослав Станев с изпълнение на тъпан и на Георги Казабаджаков с изпълнение на каба гайда. Всички бяха облечени в национални носии от различни етнографски области на България.

 

Събитието бе отразено в пресата и на живо в социалните мрежи,. Ръководителите на българския форум Мирослав Станев и Анелия Доева-Ноймюлер получиха  свидетелства за вписване на кирилицата в списъка за  културно наследство на интернационалния град Манхайм и бяха обявени за  посланици на световната култура на Манхайм. Новинарският портал за областта Хайделберг, Лудвигсхафен и Манхайм „Mannheim 24” отрази събитието  със заглавие „НАСЛЕДСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ”. Журналистът Кристиан Рот взе интервю от българските участници и написа : "Идентичност и писменост,  и това ако не е наследство ?"