КАЛЕЙДОСКОП

Българка от Германия с проекти в Южна Америка

02 февруари 2017

 

 
Среща по Коледа на председатяля на ДАБЧ Борис Вангелов с г-жа Ваня Велкова
 
В дните около Коледа в ДАБЧ се състоя среща на председателя  Борис Вангелов с г-жа Ваня Велкова. Тя е създател на българското неделно училище в Хамбург. Известна е с привързаността си към традционната култура.
 
Сънародничката е голяма родолюбка. В края на 2016 година в сътрудничество с Колумбийско-българската фондация „Алианза” тя предложи три изложби на колекцията си в Колумбия.
 
В столицата Богота в различни университети бяха представяни изложби на български национални костюми. Много колумбийски студенти, университетски преподаватели можеха да оценят българската духовност.
 
Тази колекция на Ваня Велкова вече бе експонирана с голям успех в Пловдив и София, както и в Швейцария. В Пловдив тя намери място в Историческия музей, в София – в Етнографския музей.
 
В Берн колекцията от национални костюми бе представена на съвместна проява, посветена на традиционната култура, с участието на посолствата на България и Япония.
 
В разговора в агенцията, г-жа Велкова разказа за някои вълнуващи моменти при създаването на изложбите. Сподели за големият интерес, проявен към българската традиционна култура, в чужбина.
 
При представянето на колекцията в Lassale College е звучала българска народна музика. Предоставеният от ДАБЧ филм за българската култура, забележителности и традиции е допълвал впечатленията на публиката.
 
Представянето на колекцията в университети в Богота бе по достойнство оценено и от Министъра на външните работи на Република България, г-н Антон Митов, който благодари в специално писмо.
 
Взаимодействието с г-жа Велкова продължава. Много вероятно е през 2017 г. колекцията да бъде представена и в Бразилия.
 
Амбициозна, креативна, инициативна, родолюбката има идея да предложи и модно ревю, в което националните носии да бъдат носени от модели.
 
Снимка: Ваня Велкова с Дорис Дукова, пресдедател на Колумбийско-българска фондация "Алианза", Богота