КАЛЕЙДОСКОП

Бесарабски българи в Украйна милеят за родния фолклор

30 януари 2017

 

 
През 2016 г. Съборът «С България в сърцето» се проведе за 12 път. Продуцентска къща «Пирина» и Община Каварна. Обединението на младите хора от България и света, на базата на богатите и древни традиции, поставиха началото на събора. Това е единствен по мащабите си събор, който обединява българските младежи от целия свят на базата на българския фолклор.
Организатори на събора са община Каварна с кмет Нина Ставрева, отдел «Култура» на община Каварна с началник Стоян Койнов и Продуцентска къща «Пирина» под егидата на българския народен певец Илия Луков.
Участниците в събора бяха приветствани от председателя на Държавната Агенция за българите в чужбина г-н Борис Вангелов, който подчерта значимостта на тази силна народностна изява, допринасяща самочувствие и гордост за своята национална особеност, запазила през векове стъпките, звуците, багрите, манталитета на народа ни…
Съборът, освен демонстрация на постижения в поддържането и популяризирането на фолклора, окрили патриотичното самочувствие на всички присъстващи.
Съборът започна с молебен за България, отслужен от отец Василий от църква «Успение Богородично» в гр. Каварна заедно с участниците във фестивала, което зададе тона за благородството и благонамерения от предстоящото мащабно фолклорно действо.
През трите дни на фолклорната проява участие взеха над 1600 участници от Украйна, Молдова, Албания, Македония, Сърбия и България.
Във фестивала се включиха и многочислени български състави от Украйна, където живее най-многобройната българска диаспора в света. Със своето участие колоритните ансамбли от цяла Украйна зарадваха и дариха добро настроение на публиката, дошла да се наслади на ненадминатите български песни и танци. Най-многобройната група с колективи от Одеска и Николаевска област, наброяваща около 200 човека, бе водена от редакцията на Всеукраинския държавен вестник за българите в Украйна “Роден край“и Всеукраинската Асамблея на българите в Украйна с главен редактор и президент Дора Костова. На главната каварненска сцена тази голяма група се представи с фолклорните колективи от: с. Криничное (Чушмелий, Болградско) — семеен хор «Чешма Варуита», воден от ръководителите му Олга и Роман Черниенко; с. Дмитровка (Делжилери, Татарбунарско) — танцов състав за народна музика «Гергьовден», воден от ръководителя му Надежда Гайдаржи, Оксана Попова, началник на отдел «Култура» на Татарбунарската районна държавна администрация, и Емелиан Евчев; с. Заря (Камчик, Саратско) — народен танцов ансамбъл «Камчик», воден от ръководителя Марина Златова; с. Терновка (гр. Николаев) — песенен ансамбъл «Чучулички» и танцов състав «Хоро», водени от Анатолий Волчо, председател на БКПЦ «Търновка»; от гр. Белгород Днестровский — народен танцов ансамбъл «Бесарабски сувенир», воден от ръководителите Татяна и Иван Микулин, заслужил работник на културата на Украйна.
Българите от Украйна също бяха представени от фолклорни песенни и танцови колективи от селата Суворово и Каменка (Измаилско), Яровое и Петростал (Тарутинско), от град Одеса, водени от организациите «Асоциация на българите в Украйна» и «Конгрес на българите в Украйна», ансамбли от гр. Татарбунари, водени от председателя на дружество «Родолюбие» Борис Кичук. Голяма група участници бяха представени от Запорожка област на Украйна — възпитаници на български неделни училища от Радоловка, Манойловка, Преслав, Приморския украйно-българския лицей, Бердянското българско дружество, водени от Лариса Савченко, председател на българското дружество в Бердянск.
Кметът на град Каварна г-жа Нина Ставрева официално обяви за откриването на XIII Общобългарски фолклорен събор «С България в сърцето». «За мен е изключително удоволствие и огромна чест, че имам възможността тази година да открия 12-то издание на този младежки фолклорен фестивал. Искам да споделя с вас, че тази година гостите на фестивала са 1600 деца от различни държави. За пръв път в рамките на 3 дни на фестивала ще вземат участие такъв брой младежи. Благодаря, че сте тук, пожелавам ви да разнасяте българския дух и прекрасните емоции навсякъде по света» — сподели г-жа Ставрева с участниците и гостите на събора.
Главния инициатор и организатор на събора — българския народен певец Илия Луков благодари участниците за това, че са дошли специално, за да може народа български да види онези деца, които са се подготвяли през цяла година, за да дойдат в Каварна и да изпратят своето послание към всички българи с много обич и любов. «Съборът е посветен изцяло на талантите на България в чужбина и на талантите на България в България» — каза г-н Луков.
Младежите — участници в Събора, бяха оценявани от компетентното професионално жури в състав на председателя му — станала легенда на българския фолклорен орбитър — професор Елена Огнянова, и музикалния педагог Таня Величкова. Журито оценяваше участниците безпристрастно, макар че всички колективи и индивидуални изпълнители бяха с добра подготовка и искрено предаваха фолклорното богатство на нашите предци чрез песни и танци, благодарение на които те останали българи.
Програмата на фестивала «С България в сърцето» засили певицата Галина Дурмушлийска, трио «Чаушеви» и формация «Умай». Също така в рамките на събора се състоя среща с известният бесарабски български поет — Нико Стоянов, който сподели със слушалите своя творчески живот…
В последния ден на Събора Илия Луков даде концерт от народни песни, които напълниха с любов сърцата на участниците и гостите на проявата. Накрая той завърши с думите: «Прекланям се пред таланта на нашите рожби, които ще бъдат звезди на България, ще представят България по цял свят. Всяка година Каварна посреща потомците на онези българи, избягнали от турския ятаган. България е едно наше специално място, древно място, където днес събира поколения българи от целия свят».
Песенните ритми на Илия Луков завъртяха всички на площада в Каварна в традиционното «Най-дълго хоро». Когато едните ритми на хорото мигрираха в другите, вече не беше възможно да се разделяме, то продължаваше с чувството, че свързва многовековното минало на българина, като че ли отъждествявайки целия исторически път за оцеляване и утвърждаване на българския народ.
Организаторите в лицето на кметството са положили максимални усилия участниците на събора да опознаят повече България, като уредиха за всички желаещи безплатно посещение на всички културно-исторически музейни обекти в града и община Каварна.
Всички участници, освен подарък — Събора, получиха и индивидуални подаръци — печатна продукция за забележителностите от региона, фланелки и шапки със символиката на Събора — «С България в сърцето».
Целите три дни на събора преизпълниха сърцата на участниците с емоции, настроение и гордост за българското ни начало и за богатото ни народностно наследство.
Три дни участниците и гостите в събора пяха, танцуваха и свиреха онези песни, които ни дават сили да сме живи, да сме българи, да сме единни.
Заминавайки си, всички бяха щастливи, че отново имаха възможността да се насладят на богатия и неповторим български фолклор, да се заловят на голямото българско хоро, да чуят български песни, донесени от младото поколение българи в майка България от цял свят.
«До нови срещи, Каварна и каварненци!» — си пожелавахме на тръгване и поехме да се наслаждаваме на красивите гледки на живописна България.
Из  Репортаж, подготвен от екип на в. «Роден край», Каварна — Одеса
Със съкращения