КАЛЕЙДОСКОП

Референдум 2016. Стефан Манов, Тулуза в екипа, разработващ ИК

23 януари 2017

 

Деветима народни представители, вместо досегашните петдесетина, ще се излъчват от София и София-област според новия проект за райониране на страната в едномандатни избирателни райони, ако бъде приета мажоритарната избирателна система, разписана от тандема "Трифонов-Манолова". Това става ясно от проекта, който донесоха в парламента сценаристите на развлекателното предаване "Шоуто на Слави", които инициираха изборния референдум.
Документът е допълнение към вече внесените промени в Изборния кодекс за въвеждане на новата избирателна система. Само от Турция ще се избират трима народни представители от общо деветима, които са предвидени за чужбина. На последния парламентарен вот трите столични района и София-област излъчиха общо 50 народни представители. По сегашната система гласовете от чужбина се преразпределят в страната и не излъчват самостоятелни мандати.
Според проекта на "Шоуто на Слави“ от чужбина ще бъдат избирани 9 депутати. Моделът за райониране е изработен от екип от математици в Софийския университет, сред които доц. Никола Янев, проф. Йордан Митев и Стефан Манов, твърдят от шоуто.
Въпросните експерти работели тясно с екипа на омбудсмана Мая Манолова, която внесе предложения за поправки в Изборния кодекс. "За разглеждане и приемане на районирането народните представители имат достатъчно време", каза сценаристът Тошко Хаджитодоров като припомни, че промени в избирателния закон са били направени в последния момент преди последните избори. Той допълни, че районирането е съобразено с данните от последното преброяване, а в чужбина е взета предвид избирателната активност на българите по държави на последните избори.
Проектът предвижда разделянето на страната на 231едномандатни избирателни района и девет такива в чужбина. Според подготвилите проекта всеки избирателен район е описан подробно, в това число и кои улици ще влязат в него. Това означава, че по-големите градове ще бъдат разделени на няколко мандатни райони. В един район ще има около 30 000 гласа по избирателен списък. От списъчните гласове обикновено се явяват половината на вот – т.е. 15 000 души. Което ще рече, че груби 7500 души ще могат да изберат депутат на първи тур....
Информация:
http://www.mediapool.bg/
Заб. Заглавието е на инфопортала "Родина".