ПОСТИЖЕНИЯ

2016. Фолклорен фестивал във Валядолид

11 януари 2017

 

Фестивалите винаги са големи форуми за култура, изкуство и духовно общуване: фолклорни фестивали, кинофестивали или музикални фестивали.
Българският фолклор е неразделна част от българската духовност. Зазвучи ли народната музика, иглички пробягват по кожата на нашенеца в чужбина.
На 22 октомври във Валядолид, център на област Кастилия и Леон, се проведе фестивал на българския фолклор „Нашият танц, нашата страст”.
Проявата бе организирана от Асоциация „Стара планира” в сътрудничество с фолклорна формация „Огнени ритми”.
В града пребивават 7-9 хиляди българи. Още няколко хиляди са те в цялата област Кастилия и Леон. Били са и повече. В кризата числеността им намалява.
За българите в Европа родните песни и танци са израз на културна идентичност,бликване на радост, гордост за древна държава, духовни ценности и традиции.
Фестивалът особено държи на своя хоризонт: всяка година да събира фолклорни формации на българите в Испания от близо и далече.
Във Валядолид пристигнаха фолклорни състави на българите от Мадрид, Барселона, Палма де Майорка и Сеговия.
Фестивалът бе открит с приветствието на Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов. В словото си той специално отбелязва, че има три ценности: българският език, християнската вяра и българският фолклор.
Мощен родолюбив импулс даде началото на концертната програма. Прозвуча космическият глас на народната певица Валя Балканска, специален гост на събитието.
Тандемът Валя Балканска – Петър Вълов развълнува до сълзи. Изумителният гайдар трогна българи и испанци с класа и дух.
Красиви танци във фестивалната програма редуваха на сцената фолклорните състави:„Т.А.Н.Г.Р.А”.- Мадрид, „Гергьовден” - Барселона, „България” - Палма де Майорка, „Родина”- Сеговия, „Огнени ритми”- Валядолид.
Публиката бурно приветстваше изявите на танцьорите. Над 500 сънародници бяха изпълнили да краен предел залата на културния център.
Концертната програма продължи близо два часа и половина.
Сънародниците живяха в своя прекрасен свят на българска духовност и фолклор.
Неколцина не издържаха на придошлите емоции. Не бе премината и средата на концертната програма, а те наскачаха от седалките и затанцуваха между редовете. Извиха се красиви серпантини,за да внушат: този празник никога не трябва да свършва.
Сред съпътстващите прояви бе изложбата с детски рисунки, създадени специално за фестивала, на тема: Българският фолклор.
Местната испанска администрация видя във фестивала празник на културното многообразие. Две испански формации излязоха на сцената, за да представят фламенко и източни танци.
Залата жадуваше отново и отново да прозвучи космическият глас на Валя Балканска. Изправени на крака, сънародниците пяха заедно с певицата: „Хубава си, моя горо!”
Организаторите заслужават признание. Медийното покритие извърши медията „Нова дума”. Осигурени бяха десетина спонсора.
Без действията, усилията на Людмил Любенов, Силвия Борисова, Камелия Статкова, Петранка Янева този фестивал нямаше да се случи. И българите във Валядолид следва да са им благодарни.
След Валенсия, Палма де Майорка, Валядолид даде заявка за традиционен фестивал на българския фолклор в Испания.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”