КАЛЕЙДОСКОП

От Грац. Светъл празник и добра равносметка

11 януари 2017

 

Българско училище „Никола Й. Вапцаров" в Грац навърши 5 години.
 
С напредване на времето образованието по Български език и Литература, Истрия и Фолклор става все по-задълбочено, а децата от България, все по-сплотени! Това си личи по аплодисментите, които те получават на всяко тържество.
 
По случай настъпването на коледните и новогодишните празници малчуганите представиха етюд по приказката „Сливи за смет”, много песнички, народни и модерни танци. За развълнуваните родители бе удоволствие да слушат как децата, които посещават уроци по гъдулка, вече свирят популярни фолклорни песни. Празникът не мина без изненади. Най-голямата от тях бе старта на коледен конкурс за писане. По големите ученици, които вече пишат и четат добре представиха тазгодишните си творения свързани с Рождество Христово и Нова година.
 
Кулминацията на официалната програма, както обикновено бе хорото на майките. И точно, когато всички останаха с впечатление, че тържеството приключва, пристигнаха двама симпатични пратеници на Дядо Коледа.Те зарадваха децата с награди за усърдното учене и за това, че не забравят езика ни и България. След зимната ваканция учебните занятия продължават, благодарение на желанието на родители и деца за съхрание на българския дух и култура и разбира се благодарение на всеотдайността на на учителките, които отделят всяка своя събота за грижа за бъдещетото на България!

Текст: Елизабет Спасова, Грац