КАЛЕЙДОСКОП

Терор в Берлин. Блок материали

20 декември 2016

 

 

Терор в Берлин: Камион камикадзе нападна посетители на коледен базар

Трагедията от Ница се повтори с терор в Берлин. Светът още се отърсва от новината за убития руски дипломат в Анкара, докато камион — убиец се вряза в коледен базар в Германия. И предизвика кървава баня.

По информация на Дейли Мейл, камион е нахлул на площад Breitscheidplatz, близо до булевард Kurfuerstendamm в западната част на Берлин. Ранени са 50 души, като броят им расте. Властите са отцепили района, но атентаторът е избягал от машината, преди да бъде заловен. Смята се, че нападателят не е планирал точно този базар да атакува, но тъй като е бил оживен обект, насочил камиона към него. Той е заловен в последствие и вече се намира в ареста.

Най-малко 9 души са убити, а още 50 са ранени. На място са изпратени линейки и полицейски коли, които да помогнат на пострадалите. Извикани са и пожарни служби, за да се гарантира безопасността на района.

Един мъж в автомобил е загинал, при челен сблъсък с камиона. Свидетел разказва и потресаващи подробности за случилото се там. „Бях на базара и чух ужасен трясък. Когато се обърнах, видях автомобила и десетки ранени хора. Някои от тях пищяха“, разказва един от очевидците.

Служители на базара буквално са се измъквали от останките на коледните си къщи, за да излязат навън. Друг очевидец разказва „Това беше умишлен инцидент. Шофьорът се движеше с 40 км/ч и отлично знаеше какво прави. Той искаше да убива. И се целеше най-оживените части от базара“, разкрива още той.

Терор в Берлин: Камион -самоубиец нападна коледен базар

Актът на терор в Берлин става буквално часове след кървавия атентат в Анкара. Припомняме ви, че руския посланик бе застрелян в художествена галерия от неизвестен мъж. Непознатия нахлул в сградата с пистолет в ръка и го застрелял. В Цюрих също е имало инциденти, но подробности за тях не са огласени.
http://www.razkritia.com/502744/%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80-%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE/

 

Посланикът ни в Берлин: Няма информация за пострадали българи в атентата снощи

Към момента няма информация за националността на пострадалите хора при нападението в Берлин, както и за пострадали българи. Това каза извънредният и пълномощен посланик на България в Германия Ради Найденов, цитиран от Фокус и БНР по повод нападението в Берлин от понеделник вечерта, при което камион се вряза коледен базар.

Посолството е във връзка с местните органи, когато имаме такава информация, веднага ще я предоставим в България. "Външно министерство и посолството са предоставили гореща линия, на която гражданите могат да се обръщат при издирване на свои близки. Пряко към посолството също се обръщат хора. Ние съдействаме за това да търсим техните близки, за които се безпокоят. Обаждат се българи от различни точки на света. Прави ми приятно впечатление, че най-често след това те се обаждат да съобщят, че са установили контакт със своите близки и да благодарят за съдействието", коментира посланика ни в Берлин.

Той заяви, че по последна информация загиналите в нападението са 12, а ранените - 48. "От снощи информацията е за 5 човека, които са в критично състояние, налагат се спешни информации, не могат да бъдат дадени гаранции за техния живот. Шофьорът на камиона се предполага, че е пакистанец. Камионът е с полска регистрация. По информация на полския спедитор той е бил най-вероятно откраднат. Бил е натоварен със стомана, превозвана от Италия за Полша. в близост до самото място на този базар има голям строеж, така че камионът не е предизвикал специална реакция сред хората, които обичайно се събират на коледните базари", каза още Ради Найденов и обясни, че мястото на нападението е в самия център на Западен Берлин.

Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/5946953

 

Полицията в Берлин: Атентат е, поне 9 убити, 50 ранени

Камионът, който се вряза в хората на коледния базар край „Гедехтнискирхе“ в центъра на Западен Берлин, е най-вероятно атентат. Това заяви говорителка на полицията.
Камионът е минал 50 метра през пешеходната зона със скорост около 60 км/ч, прегазил много къщички с хората в тях и около тях. Шофьорът е избягал. 
Полицията съобщава за поне 9 убити и поне 50 ранени. Свидетели съобщават за силен взрив, полицията предупреди, че от камиона може да изтича газ.

Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/5946494

 

Пакистанец или афганистанец е карал камиона в Берлин

Загиналият мъж, открит в шофьорската кабина на камиона, който прегази хората на коледен базар в Берлин, е полски гражданин. Все още се чака потвърждение дали това е и шофьорът на камиона. Вчера той е успял да говори със семейството си за последно към 12 часа и е казал, че е в опасна ситуация и не може да остане на телефона. От 16 часа нататък жена му и шефът му не са успели да се свържат с него. Собственикът на камиона Ариел Зуравски заяви пред полската телевизия, че шофьорът е негов братовчед и той не е в състояние да извърши подобна атака. Предполага се, че шофьорът е отвлечен от човека, който всъщност е карал камиона.

Той е заловен веднага след трагедията, докато се е опитвал да избяга. Арестуван е в района на Колоната на победата край „Тиргартен“. Той е афганистанец или пакистанец, който е влязъл през февруари тази година като бежанец в Германия. Представял се е под различна самоличност и затова още не е ясно каква точно е самоличността му. Мъжът е разпитван. Днес по-късно ще бъдат изнесени подробности.

Полската фирма, собственик на камиона съобщи, че според данните от шофьорската кабина, камионът е подпалван няколко пъти, преди да тръгне. Веднъж към 16, веднъж след 17 и накрая къ 19,30 часа. Сякаш на волана е бил човек, който се учи да кара и не е успял да подкара камиона. Колата е била паркирана в Берлин. Тя е превозвала стомана, била е натоварена с 25 тона, но не е ясно дали по време на трагедията вече е разтоварена. Пътувала е от Италия към Полша, в Берлин се е наложило да изчака няколко дни и шофьорът я е паркирал край строеж. Там явно е бил нападнат от пакистанеца.
Капка Тодорова, Берлин
Копирано от
https://www.24chasa.bg/novini/article/5946912