КАЛЕЙДОСКОП

Църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго има ново настоятелство

19 декември 2016

 

На 12 ноември т.г. се проведе обявеното миналия месец Общо събрание на членовете на църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго.  Събранието се проведе при присъствието и ръководството на владиката на Българския диоцез на Православната църква в Америка епископ Александър. Събранието се водеше от отец Андрю. 

 

Членовете на църквата избраха първото от 10 години насам ново църковно настоятелство, в което влязоха д-р Джордж Флеминг, Боян Петров, Димитър Начев, Красимир Дечев, Роси Стоянова, Гергана Христова и Цветан Петров, както и Камен Маринов, осми член на борда, чието число се увеличи впоследствие на осем с благословението на епископ Александър. 

 

Новият църковен борд бе избран в събота от 12 номинирани за настоятели. Два дни след това обаче, в понеделник, един от новоизбраните членове на борда, Димитър Начев, си е направил самоотвод. Излезе информация, че и друг нобоизбран член смятал да направи това. Поради това окончателният списък с имената на настоятелите все още не е напълно уточнен, но ще стане известен скоро.

 

На самото събрание на всички бе дадена възможност до последния момент да станат членове на църквата, да гласуват и да бъдат избирани. Всички номинации идваха от самите членове, демократично, като нежелаещите да бъдат избирани в борда номинирани членове можеха веднага да изразят това и да си направят самоотвод. При такива случаи бройката се попълваше с нови номинации.

 

Бившият свещеник Валентин Ноцков не присъства на Общото събрание. Ноцков остава като певец в храма, стана ясно още на събранието, въпречи че мнозина го подозират във финансови далавери и той не се ползва с доверието им. Това е по волята на епископа на Българския диоцез, който, както е известно, плаща от личния си джоб неговата заплата като певец.

 

Според финансовия отчет, за последните няколко години приходите на храма са паднали с близо 50 хиляди долара. От 2010 г. досега църквата „Св. Иван Рилски“ е натрупала задължения за близо $ 415 000, което е доста сериозен дълг. Членове на новият борд обещаха пълна финансова ревизия и прозрачност в църковната дейност отсега нататък.

 

Свещеникът отец Димитър и новите църковни настоятели се надяват, че времето на скандали и раздори около тази църква ще отмине, че постепенно нещата ще се нормализират и че с Божията помощ животът в храма ще бъде оздравен. Надяват се и, че църковното паство ще нарасне и повече българи в Чикаго ще посещават „Св. Иван Рилски“.

http://www.eurochicago.com/2016/11/novo-nastoyatelstvo/