КАЛЕЙДОСКОП

Българка от Италия написа книга за Кристо

08 декември 2016

 

 
 
"Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод" е уникален по структура и съдържание труд за габровеца и парижанката - автентични революционери в света на изкуството.
 
Техните изключителни инсталации, "опаковащи" паметници и места, разкриват истинското значение на обектите и ги одухотворят по нов и неочакван начин.
 
Книгата на Зорница Кръчмарова за пръв път разказва за артистичния път на Кристо и Жан-Клод от гледната точка на техни съмишленици, с чиято подкрепа съпрузите реализират визионерските си проекти на четири континента.
 
В томчето има десет интервюта на изключителни свидетели на творбите им, осъществени въпреки противоречията и трудностите. Хора, които също претърпяват "трансформация" след срещата си с тандема: от Волфгант Фолц, фотограф и съидейник на двойката, до колекционера Джон Калдор; от Франк Зелтенхайм, катерачът на Райхстага, до Умберта Гнути Берета, която предоставя семейния остров за завръщането на Кристо на световна сцена след загубата на Жан-Клод.
 
Зорница е българка с италианско гражданство, специализирала в Школата по журналистика в Колумбийския университет в Ню Йорк. Премиерата на томчето беше в "Перото" с водещ Георги Тошев.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2016-11-04&article=267875