ПОСТИЖЕНИЯ

Големият пианист в джаза Марио Станчев вече често е и в България

06 декември 2016

 

Пианист, композитор, преподавател, Марио Станчев е едно от най-големите имена на българския джаз. Неговата професионална кариера започва в България, сетне за дълги години той е извън страната.
Във времето на конфронтацията на идеологиите джазът в България от втората половина на 20 век по-скоро се възприема и като „западно изкуство”.
Джазът обаче се харесва на интелигенцията или на младите интелектуалци, които пълнят малки зали и мечтаят за срещи „на живо” с култови лидери на съвременния джаз.
По времето на социализма щастлив случай или покана да свириш със световна звезда в джаза е като специализация на научния работник в институт в чужбина.
Сега ни е по-лесно да приемем като много смислен отговор, това, че професионалистът рискува да посегне към мечтата в контекста кариера.
„Марио Станчев избяга, за да свири с Дизи Гилеспи”, изведе ефектно в заглавие известен български журналист, проявяващ по-особен интерес към изявите на джазмена.
Няма значение държавата, в която е „избягал”, джазменът, защото се набляга върху духа и мечтата – контакта със звездата:„да свириш с Дизи Гилеспи”.
Мисълта е насочена към устрема да преследваш мечтите си, да вървиш докрай.
Вероятно се оценява и потребността от духовна среда и терен за по-интензивни професионални контакти.
През 1980 година младият музикант акомпанира на българската джаз вокалистка Камелия Тодорова на фестивал в Полша. Забелязан е. Получава персонална покана за участие в престижния джаз фестивал Jazz pulsations в Нанси(Франция).
Заминаването му е отказано. Изкушението разяжда душата. Решението идва на минутата.
През 1980 година Марио Станчев заминава във Франция. И остава да свири джаз там. Във френския град Лион се развива преподавателската му кариера.
Франция намира още един голям джазмен, който ще бъде забелязван на европейската сцена, а Лион…преоткрива джаза.
В Консерваторията в Лион започват да преподават джаз след пристигането там на талантливия български музикант.
Впоследствие, музикантът ще свири със значими имена в жанра, като Майк Ричмънд, Рон Картър,Адам Нусбаум, Филип Петручиани, поясняват медии.
В България са останали приятелите. От музикалната сцена. В България той е свирил в емблематичния за историята на българския джаз квартет „Фокус”.
Джаз Квартет „Фокус” е формация сред най-уважаваните представители на родния джаз през 70-те и 80-те през 20 век, изпълняващи фюджън.
На пианото във формацията на флейтиста Симеон Щерев през различно време сядат и Милчо Левиев, и Марио Станчев. През 80-те във формацията на пианото е Антони Дончев, на ударните – Христо Йоцов.
През 2013 г. Марио Станчев пристига в България и партнира в концерт. Включва се във фестивал,осъществява запис в БНР с големия български музикант Христо Йоцов.
Марио Станчев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов създават албума „Есенни листа”. В него звучат техни композициии музика на светила в джаза.
През 2015 г. и 2016 г. музикантът пак идва в Родината. Участва в престижния клавирен фестивал „Пиано Екстраваганца Фест”, инициатива на големия пианист Людмил Ангелов, който се реализира в Испания.
Във Франция големият пианист Марио Станчев е известен със сикстета си. Единственият българин, присъстващ в програмите за джаз на MEZZO.TV, където ни представят концерти на най-най-големите имена в жанра.
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”