АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Председателят на ДАБЧ в Мюнхен

25 ноември 2016

 

 
Председателят на ДАБЧ отличи Танцов ансамбъл „Лазарка” в Мюнхен по случай 25-годишния юбилей
 
На 19 ноември т. г. в Мюнхен бе отбелязана тържествено 25-годишнината от създаването на Танцов ансамбъл „Лазарка”.
 
Преди четвърт век германци, привлечени от магията на българския фолклор, заедно с хореографа Белчо Станев създават сдружение и танцова трупа с идеята за „насърчаване и подпомагане на културния обмен между България и Германия чрез представяне на български танци, песни и традиционни носии в Германия”. Понастоящем „Лазарка” наброява 45 активни членове, от които половината са българи. Сдружението организира на всеки четири или пет години български фолклорен фестивал в Мюнхен с изнасяне на концерти на открито, а сред участниците са български фолклорни групи от цяла Европа. Танцовите хореографии, разработени от Белчо Станев и хореографите на ансамбъл “Българче” от Варна Ирена Станева и ансамбъл „Варна“- Юлиян Станев, представят характерните особености на всички етнографски области в родината. Танцов клуб подготвя в ежеседмични курсове за начинаещи и напреднали всички желаещи да научат най-популярните български хора и танци. Ансамбълът е носител на престижната Трета награда на Шестия международен фестивал “Хармония”, проведен през м. юни 2011 г. в Лимбург. А в навечерието на юбилейния концерт той получи и Почетна грамота от Община Мюнхен за принос в съхраняването на традициите на отделните национални групи в града.
          
       Юбилейният концерт започна със слово на настоящия председател на Сдружението и ръководител на Танцовия ансамбъл Пламен Петков. Поздравления към „Лазарка” поднесоха генералният консул на Р България Антоанета Байчева и председателят на ДАБЧ Борис Вангелов. Последва двучасова програма на юбилярите с изпълнения на песни и танци от всички кътчета на България с характерните за фолклорната област костюми. Специално място в програмата бе отделено на видео-поздравления на партньори на „Лазарка” – танцови ансамбли, основани от сънародници в различни точки по света: Варна, Базел, Виена, Нюрнберг, Тегернзее, Лондон, Цюрих, Париж, Брюксел, Лион, Ла Нусия и Ню Йорк. Част от тях вече бяха изпратили своите представители като гости на тържествената вечер.
 
По повод на 25-годишния юбилей, в края на концерта Борис Вангелов връчи отличия на ДАБЧ на най-активните членове на „Лазарка”, допринесли за основаването на Ансамбъла, както и за съхраняването на родните традиции сред българската общност в региона и популяризирането на българската култура в германското общество. Танцов ансамбъл „Лазарка” бе отличен с Паметен медал „Иван Вазов”. Почетни знаци на агенцията заслужиха редица български и германски граждани. Сред тях бяха Камила Вил, основател и ръководител на „Лазарка” и първи председател на Сдружението през периода 1991 – 1999 г., ръководителят   на Танцова група „Лазарка” и председател на дружеството през 2000 – 2010 г. Стефан Фодор, основателят и танцов ръководител на „Лазарка” през 1998 – 2007 г. Габриеле Лехнер, председателят на УС от 2010 г. насам и ръководител на ансамбъла Пламен Петков. Почетни грамоти бяха връчени на Бригите Йекле, танцьорка от създаването на „Лазарка”, Милена Петкова, танцов ръководител през последните пет години и Стефани Видман, танцов ръководител в продължение на няколко години.
          
          На другия ден, 20 ноември, бе организирана работна среща на ръководителите на фолклорните групи, присъствали на празника и представителите на ДАБЧ. Участваха 17 души от „Само Диви” – Нюрнберг (Германия), „Фолк ритми” – Копенхаген (Дания), „БГ ритми” – Малмьо (Швеция), „Китка” – Виена (Австрия), „На хорото в Брюксел” (Белгия), „Нашенци” – Милано (Италия), „Лазарка” – Мюнхен (Германия), организация „Български клуб” – Берн (Швейцария), „Старият чинар” – Барселона (Испания), „Зора” – Париж (Франция) и Ансамбъл „Варна” – България. По време на дискусията бяха споделени положителните практики в обучението по фолклор и в концертните изяви, както и проблемите, най-често с наемането на зали за големи събития, свързани с българската история и култура. Думи на благодарност към ДАБЧ за предоставените преди време национални носии бяха отправени от ръководителите на „Само Диви” в Нюрнберг и „Зора” в Париж, започнали своя успешен път като български студентски ансамбли. 
Коянка Димитрова, директор на дирекция „БО и ИД”