АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

КС: Плевнелиев не може да разпусне парламента и да насрочи избори

23 ноември 2016


През последните 3 месеца от мандата си президентът може да назначи служебно правителство, но не може да разпусне парламента и съответно да насрочи избори.
 
Текстът от конституцията, в който това е записано, е пределно ясен, и затова Конституционният съд отказа да го разтълкува.
 
Тълкуването бе поискано от Росен Плевнелиев, но топюристите отклониха молбата му и прекратиха делото.
 
Забраната за разпускане на парламента през последните 3 месеца от мандата на президента е несъмнена, разпоредбата е императивна, мотивира се съдът.
 
Според съдиите няма и празнота в конституцията - ясно е написано, че определянето на датата на изборите е свързано с разпускането на Народното събрание, което президентът не може да направи през последните 3 месеца от мандата си. В този случай това е сред първостепенните неотложни задължения на новоизбрания президент след встъпването му в длъжност.
 
"Конституционният съд не е консултативен орган, а упражнява правомощие за задължително тълкуване, когато има обоснован интерес от това. Няма конституционен проблем, няма противоречиво разбиране и опасност от противоречиво прилагане на въпросния текст. При липсата на неяснота и непълнота в правната регламентация, на различно виждане и правен спор между държавните институции, да се извърши абстрактно задължително тълкуване би било излизане вън от компетентността на Конституционния съд ... Задължително тълкуване не може да се извършва в отговор на доктринерен спор или конюнктурни политически интереси", пише в решението.
 
Против са гласували двама от 12-те конституционни съдии - Кети Маркова и Атанас Атанасов.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5889281