АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Конституционният съд ще се произнесе кой да решава къде да са секциите в чужбина

17 ноември 2016

 

Конституционният съд (КС) отклони искането на омбудсмана Мая Манолова срещу ограничението изборните секции в чужбина да бъдат до 35. Съдът обаче ще се произнесе по другото искане на Манолова за обявяване на противоконституционност на разпоредбата, според която секциите извън дипломатически и консулски представителства в страни извън Европейския съюз (ЕС) се отварят с решение на ЦИК по преценка на ръководителите на въпросните представителства.
 
След като националният омбудсман сезира КС обаче, парламентът промени единия от текстовете на Изборния кодекс, като въведе ограничение до 35 секции само за държави извън ЕС.

Така се "променя текстът и смисълът на ал. 5 (за броя секции в чужбина - бел.ред.) и по този начин възниква формално основание за отклоняване на искането поради несъвпадане на предмета му с действащия закон", пише в определението за допустимост на съда. Докладчик по делото е Филип Димитров. 
 
В определението е записано, че няма пречка промененият текст също да бъде оспорен. Но в това дело съдът ще се произнесе само за конституционността на откриването на секции по преценка на ръководителите на дипломатически и консулски представителства.

Мотивът на Манолова да сезира КС бе, че с двата текста се въвежда различен режим за гласуване на българите в чужбина, което е дискриминация и им пречи да изпълнят задължението си - да гласуват.

През юли омбудсманът оспори и промяната, според която избирателите се заличават от списъците при две поредни неучастия в избори от един и същ вид. Решение на КС по него все още няма.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/16/2865461_konstitucionniiat_sud_shte_se_proiznese_koi_da_reshava/