ПОСТИЖЕНИЯ

Людмил Ангелов и Пиано Екстраваганца Фест

16 ноември 2016

 

Станала е традиция в края на септември, през октомври в София да се провежда фестивалът „Пиано Екстраваганца Фест”. Продължава през ноември. Предлага на меломаните програма с акцент върху пианото.
Фестивалът е уникален за България празник на музиката. Първият по рода си клавирен фестивал. Уникален и за Юго-Източна Европа.
В София пристигат пианисти от различни страни. Желанието на организаторите е проявата да предлага стойностна музика.
Събитието е част от Културния календар на Столична община. Организира се от Людмил Ангелов и Фондация Пиано Екстраваганца.Има финансовата подкрепа на Фондация Америка за България, Столична Община и др.
При това, почитателите на музикалната класика имат възможност да се насладят както на познати произведения, но и да чуят и по-малко познати.
Създателят на фестивала, Людмил Ангелов, не крие, че има хоби -  събира партитури на редки и неизвестни творби.
И още от второто издание на феста, музикантът се зарича да обръща внимание и на произведения на по-малко познати на широката публика композитори. Няма претенции да моделира музикалните вкусове.
Фестивалът събира и известни пианисти, но и не робува на стандарти. В него е участвал и големият български джазов пианист Марио Станчев.
Джазменът от дълги години твори във Франция. Гордост за родния джаз. Появата му и на този музикален форум е завоевание за Екстраваганца Пиано Фест.
Фестивалът е шанс, ако не и платформа за представяне на творчески търсения  на български музиканти, които творят в чужбина.
Самият Людмил Ангелов в зората на демократичните промени в България в края на 20 век пътува в чужбина. Установява се в Толедо. Музикантът работи в Испания. Той е и концертиращ музикант, и преподавател в Консерватория( в Толедо).
В същото време пианистът внася съществен принос в музикалната култура на  Испания: арт-директор е на международен музикален фестивал в Толедо.
Именитият музикант при това отдавна е спечелил популярност и слава с изкуството си на концертиращ пианист. Признат изпълнител е от световна класа на произведения на великия Шопен.
Людмил Ангелов участва във фестивали, изнася концерти на три континента. Популярен e в Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея и Тайван.
Роденият във Варна пианист участва и в престижния музикален фестивал в родния му град – „Варненско лято”. Представsя програма, която включва Фрeдерик Шопен – Концерт за пиано и оркестър № 1 ми минор, oп.11 и Александър Скрябин - Симфония 4 Поема на екстаза.
Творческото сътрудничество на дуото Людмил Ангелов - Веско Ескенази е отделна тема за интерпретация.
В разговор го питат: „Променил ли се е музикантът през годините?” И той отговаря така: „Музикантът не може да се повлияе много ототличия, той трябва да следва своя път, своето призвание, да се самоусъвършенства”.
Именитият музикант обръща внимание върху това, че „талантът е важен, но не и достатъчен, ако няма ежедневна работа”.
Взискателен, отдаден, работохолик, той смята, че „най-опасният критик е музикантът за самия себе си”.
Музикантът обаче е важно да има вътрешно равновесие и баланси. В интервю Ангелов говори „за вътрешно самоизяждане на самокритиката на артиста”.
За Людмил Ангелов музиката е „и отдушник, и душеприказчик”. Тя го изгражда, натоварва психика, променя. Обобщава за музиката кратко: „Не можеш да представиш живота си без нея”.
Пианистът говори дори за физиологичен момент, като за проблем, когато не поддържаш ръцете във форма. И на следващия ден усещаш, че не е същото…
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”