КАЛЕЙДОСКОП

„Загорче“ вдигна на крака публиката в Линц и Залцбург

02 ноември 2016

 

След дълго и трепетно очакване, най-после и Австрия посрещна талантливите  деца на „Загорче“.
 
Българите в два от най-красивите градове на Австрия - Линц и Залцбург имаха  възможността да се насладят на красотата и феерията на изпълнението на малките танцьори, певци и музиканти. Турнето се провежда във връзка с 1 Ноември- Деня на народните будители, юбилея на БУ "Кирил и Методий" в Париж, Международния ден на българските училища, фестивала "Аз съм българче" в Амстердам и и Международния семинар  "Децата и изкуството" в Братислава.
 
Ансамбъл „Загорче“ – това е един детски музикално-танцов театър на фолклорна основа от Тракия – България. Състои се от артисти от 6 до 16 годишна възраст.
 
Децата са танцували във всички европейски страни, като са посетили над 800 града. Част от тазгодишното им турне бе и Австрия.
 
На 29.10. и 30.10.16 ансамбълът изнесе два концерта в Линц и Залцбург.
Организатор на събитието бе учителският колектив на Българско училище „Дунав“   Линц и Залцбург с огромната подкрепа на родителските активи на училището в двата града. Сред официалните лица, уважили събитието, беше почетният консул на РБългария в Залцбург г-н Ерио Хофман.
 
Концертът започна. Публиката, тръпнеща в очакване, притихна в тишина.
 
При появата на малките артисти, облечени в пъстри тракийски носии и при първите  ритми на гайдата и тъпана, залите избухнаха в аплодисменти и овации.
 
Оркестрантите и хористите освен, че свиреха и пееха, се движеха по цялата сцена сред танцьорите, с което допринесоха за още по-голямата пищност и красота на изпълнението.
 
Познатите български народни песни, звученето на гайдата, кавалите, гъдулките и  тъпана просълзиха много от присъстващите.
 
Час и половина децата от Загорче пяха, танцуваха и свиреха под бурните
аплодисменти не само на българските, но и на на присъстващите австрийски
зрители, очаровани от красотата и магията на българските гласове и фолклор.
 
На 30 октомври своите умения в Залцбург споделиха и танцьорите от група
„Здравец“, които в продължение вече на една година разучават български народни танци в града на Моцарт.
 
След концертите и в двата града художественият ръководител на ансанбъла Венелин  Кръстев проведе Работилница, на която деца и възрастни усвоиха стъпките на Ръченица, Дайчово, Дунавско, Еленино хоро и много други. В Залцбург хората се  виха дълго след края на концерта.
 
След много емоции, прегръдки и поздравления талантливите деца на Загорче,
събрали много впечатления и спомени оттук, продължиха своя път към Кьолн.
 
Благодарим ви, Загорче!
 
Благодарим ви, мили деца, за прекрасните емоции, които ни донесохте! За вашия пъстър, весел и талантлив спектакъл!
 
Очакваме ви отново!
 
Текст: Катя Илиева
 
31.10.2016, Линц и Залцбург