КАЛЕЙДОСКОП

Земетресение в Италия. Блок материали

02 ноември 2016

 

Италия потъна със 70 сантиметра след земетресенията
Земната повърхност в зоната на земетресението с магнитуд 6,5 в Централна Италия на 30 октомври се е понижила със 70 см., предава АНСА.
Специалисти от Националния институт по геофизика и вулканология анализират първите получени снимки от спътници. Те показват такова спадане на земята в района на Кастелучо – градче на върха на хълм в долина в областта Марке.
Преди беше съобщено, че след предишните земетресения от 24 август и 26 септември в Централна Италия, височината на Апенините е намаляла средно с 40 см.
Земетресението с магнитуд 6,5 разлюля централната част на Италия в 7,40 ч. на 30 октомври в района, засегнат вече от същото бедствие на 24 август и 26 октомври.
Трусовете бяха почувствани също в Рим и други райони на страната. Разрушения има в 200 населени места в областите Умбрия и Марке.
Значително пострадалият от земетресението на 24 август град Аматриче на практика е изравнен със земята.
 http://trud.bg/%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B0-%D1%81-40-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82/
 
Посланик Марин Райков: Няма пострадали българи при земетресенията в Италия
 
Няма пострадали българи при земетресенията в Италия, каза пред БНТ българският посланик Марин Райков.
 
„Нямаме никакви сигнали през нощта за бедстващи българи, независимо, че имаме информация, че има българи, които живеят в този район. Нямаме възможност нито да стигнем в такъв момент до там, защото пътищата са затворени, но нямаме и обаждания“, каза Марин Райков.
„До този момент има един смъртен случай, който е в резултат на инфаркт, има също и около десетина ранени. Уплахата е основният проблем тази нощ. Най-тежко пострадали са градчетата Камерино, Висо и разбира се там, където е епицентъра – Кастелсантанджело сул Нера.
През последните 2 месеца в този район има 32 земетресения със сила около и над 4-та степен по Рихтер“, каза посланикът на България в Италия.
„Действително обаче, тази нощ земетресенията бяха много силни. Дори се говори, че това не са афтършок или имат връзка с предишното земетресение през август, а че става дума за нова цепнатина. Пътищата и училищата са затворени, евакуирани са 2 болници, 25 общини са мобилизирани и хората там са спали по колите навън“, каза Райков.
http://vevesti.bg/92651/poslanik-marin-raykov-nyama-postradali-balgari-pri-zemetreseniata-v-italia/
Българка от Рим за ужаса след труса: В цяла Италия хората са в страх и паника
Българката Вера Найденова се включи в ефира на bTV, за да разкаже какво се случва в Италия след поредния силен трус, ударил страната. Трусът е с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер.
 
Според американските сеизмолози силата му е много по-голяма – 7,1. Регистриран на 65 км от Акуила, където и преди имаше силно земетресение„Земетресението беше най-силно и продължително до момента. Усети се в Рим и то много силно.
 
В цяла Италия хората са в страх и паника. Усетено е било във Флоренция и на много други места. Засега няма още данни за нищо. Веднага са били мобилизирани екипите на гражданска защита, които да проверят ситуацията на място след труса“, каза Вера Найденова .
„Хората са притеснени, защото при всеки трус, дори и по-слабите, се връщат към ужаса от август месец и имат опасения, че той може да се повтори“, добави българката.
По разказ на читател на БЛИЦ, люлеенето е продължило около 3 минути. „Удря и в момента“, пише той като уточнява, че се усещат множество вторични трусове.
Магнитудът на земния трус още не е уточнен. Първоначалната информация е, че силата на труса е била между 6.8 и 7.1, сега е снижена до над 6.1. Има данни за разрушения. Цели села са се срутили в зоната, която беше разтърсена предните дни.
Проверява се за затиснати под руните хора.
Сеизмолозите първоначално съобщиха, че става въпрос за нова цепнатина.  Очакват се нови силни трусове. Непрекъснато се усещат по-леки вторични трусове
http://politikata.net/252115/
 
·