КАЛЕЙДОСКОП

Референдум 2016. Отговаряме на 3 въпроса

01 ноември 2016

 

 
Освен за нов държавен глава, на предстоящия вот можем да пуснем и още една бюлетина. Това е тази за националното допитване, което бе насрочено по инициатива на шоумена Слави Трифонов. След събиране на стотици хиляди подписи от страна на инициативния му комитет, спорове в пленарна зала, действие на настоящия президент Росен Плевнелиев и решение на Конституционния съд референдум все пак ще има. Въпросите му са три - "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"; "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".
 
Така с отговора ни "Да" или "Не" на тези три въпроса можем сами да променим родното законодателство, дори и да нямаме депутатска банка. Вариантите са два - промяната е факт, ако за референдум са гласували не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори и ако повече от половината са задраскали "Да".
 
Другата опция е - ако гласовете на референдума са по-малко от тези в последните парламентарни избори, но все пак са на повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от тях, то въпросът влиза за обсъждане в пленарна зала.
 
Задачата да се популяризира предстоящото национално допитване попадна в ръцете на Централната избирателна комисия (ЦИК), които завъртяха в публичното пространство клип, на който се обяснява как да участваме в допитването.
 
Спорен остана обаче въпросът дали бюлетина за референдума ще се дава в изборната секция, само ако гласоподавателят сам си я поиска. Тази тенденция се прояви още на предишни допитвания, когато ниската активност се обясняваше именно с това, че хората не са знаели изобщо за референдума.
 
От ЦИК обаче потвърдиха, че никога не са давали указания избирателите да получат бюлетина за референдума, само ако си я поискат сами. Напротив - още с влизане в изборната секция на избирателя ще му се обяснява, че има право освен да гласува за нов държавен глава, да промени и правила. Правото да реши дали иска да го направи си остава обаче само за самия гласоподавател. 
 

 

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2016-10-28&article=267242