АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Мониторингът от ЕК пада догодина

27 октомври 2016

 

Европейският механизъм за сътрудничество и проверка за България и Румъния ще отпадне от следващата година. Това се казва в резолюция, приета от Европейския парламент. До септември 2017 г. Европейската комисия трябва да приеме нов механизъм, който ще работи по различен начин и ще важи за всички страни от Европейския съюз.
“Сегашният мониторинг на България много пъти е използван, за да бъде страната сочена с пръст, докато в същото време такива проблеми има и в други държави”, коментира след гласуването българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.
Новият механизъм трябва да включва обективни показатели и ясен и постепенен подход за коригиране на нарушения. Той трябва също така да замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.
През март т.г. делегация от България, включваща главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Върховния административен съд Георги Колев и главния съдебен инспектор Теодора Точкова, както и евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, бе в Брюксел, за да убедят ЕК да отмени мониторинга на България.
„Европейският съюз вече има инструменти за налагане на изпълнението на политики във всички други сфери: защита на конкуренцията, полицейско и правосъдно сътрудничество, външни политики…, но нашите основни ценности не са защитени от механизми, които да са достатъчно силни, за да гарантират тяхното отстояване в целия ЕС“, каза докладчикът по въпроса Софи ин‘т Велд от АЛДЕ.
Предложението на парламента за механизъм на ЕС демокрация, върховенство на закона и основни права цели да инкорпорира всички съществуващи инструменти в тази сфера в едно и гарантира пълната им употреба.Друга цел е да се премахне разликата между мониторинга, който е в сила за кандидатите за членство в ЕС, и липсата на ефективни инструменти по отношение на държавите, които вече са членове.
Накрая, механизмът предвижда редовни дебати по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права в институциите на ЕС и националните парламенти.
Новият механизъм трябва да гарантира, че всички държави членки на ЕС уважават ценностите, заложени в договорите за ЕС, и да изложи ясни, аполитични критерии, основани на доказателства, за оценка на техните постижения в сферата на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Това трябва да стане по систематичен начин и на равни начала, приеха в декларация още депутатите.
http://www.kmeta.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%BA-%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/