КАЛЕЙДОСКОП

Избори 2016. Засилен интерес на българите във Великобритания

26 октомври 2016

 

Българите във Великобритания искат да гласуват на повече от 35 места

 

Във Великобритания вече има повече от 35 места, за които живеещите там българи са изпълнили законовите изисквания за разкриване на секции за гласуване на президентските избори и референдума на 6 ноември.

 

В същото време Изборният кодекс поставя 

таван от 35 изборни бюра за всяка чужда държава, за разкриването на които има две изисквания - или да се намират в дипломатически и консулски представителства, или в конкретното място да има подадени 60 заявления за гласуване.

За това алармираха читатели на "Дневник" в Лондон. От Централната избирателна комисия (ЦИК), чиято е последната дума за разкриването на изборни секции, също потвърдиха, че във Великобритания се очаква подобен проблем.

 

От външното министерство, които правят справка за желаещите да гласуват в чужбина, само заявиха, че утре е крайният срок за подаване на заявления, след което те само ще препоръчат на ЦИК къде да разкрие секции.

"От справката, която имахме в събота, ставаше ясно, че във Великобритания има подадени заявления за гласуване на 34 места, но, предполагам, до изтичане на крайния срок броят им ще надмине 35. Не очаквам такъв казус в Германия, САЩ, Испания или Турция", обясни пред "Дневник" говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

 

По думите му в сряда ЦИК трябва да излезе с решение по какви критерии да определи къде да бъдат разкрити секциите във Великобритания. В събота ЦИК трябва да обяви броя и местата на изборните бюра зад граница.

Здравка Андонова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/10/2841497_bulgarite_vuv_velikobritaniia_iskat_da_glasuvat_na/