КАЛЕЙДОСКОП

Св. Иван Рилски честват в Атина

20 октомври 2016

 

 
На 16 октомври пред българския храм в Атина бе почетена паметта на един от най-великите светци и покровители на българския народ - Свети Иван Рилски Чудотворец. Последва литургия и литийно шествие с иконата на светеца, на които присъстваха учители и ученици от трите български неделни училища „Св. св. Кирил и Методий”, „Паисий Хилендарски” и „Преп. Паисий Хилендарски”, представители на дружествата на българите и самодейни състави в Атина, общественици и гости.
 
Архимандрит Атанасий поздрави всички присъстващи на церемонията и отправи благодарности за отдаденото признание към един от най-големите духовници, отшелници и закрилници на България. За пореден път отец Атанасий призова всички да бъдат единни и им пожела крепко здраве и успехи.
 
С пищна церемония децата успяха да впечатлят всички присъстващи, родители и гости. Възпитаниците на училище „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязоха празника особено тържествено. Програмата включваше завети и стихотворения, посветени на големия български светец. Накраядецата изиграха ръченица с интересна закачлива хореография, озаглавена „Закачка“.
 
Събитието приключи на площада пред храма. Извиха се кръшни български хора.
 
Всички присъстващи си тръгнаха изпълнени с родолюбиви чувства и духовна радост.
Мария Вълкова, Атина
 
снимка: Атина