ПОСТИЖЕНИЯ

Васко Василев с Flamenco Tour в Родината…

13 октомври 2016

 

Класическата музика предлага неповторими духовни изживявания. Потапяш се в света на голямото изкуство, в култура с проверена от вековете естетика.
Потъваш в свят, в който картините на страдания и страсти изведнъж оживяват в мислите. Музиката те изпраща в друга реалност.
Вкусовете се изграждат, с годините се променят, но има невероятни таланти, които работят за това непрекъснато да се оглеждаш в духовността: не пропускаме ли нещо важно в изтичащото Време?
Васко Василев е от тези музиканти, които са ценност и завоевание за музикалната култура.
Благодарни сме на съдбата - и не за това, че е роден българин, а защото е много често сред нас.
Най-младият концертмайстор в света не просто не загърбва плановете за изнасяне на концерти в родината. Година след година се завръща с нови програми.
Няма начин да не приемеш с усмивка забележката, че неговият дом е във въздуха: много време прекарва в самолета.
Неговото пътуване и концертни програми са емблема на разбирането му за света и духовността като потребност.
През 2016 големият виртуоз на цигулката предприема пак турне из няколко български града. И, всъщност, реализира голямото послание на музиканта - хората от малки и големи градове да стигнат до голямото изкуство.
Като казваме пак имаме предвид, че той вече изнесе концерти в няколко града, преди няколко години, за да предложи най-новата си програма, посветена на филмовата музика.
Сега излиза на сцената със специална програма, посветена на фламенкото.
Окачват го почитатели на музиката в Свиленград и Панагюрище, Пловдив и Варна, Бургас и Габрово, Стара Загора. Турнето завършва в средата на октомври в София.
Виртуозният цигулар дори предложи в края на лятото и преди старта на турнето концерт… и в Стария град в Несебър.Той и музиканти от испанската група Chimbao бяха специални гости на юбилей на „Болкан Холидейс”.
Медии поясняват: „Ако изобщо знаете нещо за българската музика, сте наясно с постиженията на Васко Василев. Без притеснение можем да го наречем най-успешния (а вероятно – и най-известния) български музикант за последните две десетилетия”.
Може да поспори някой дали музикантът е повече във въздуха или във Великобритания.Нас обаче най-много ни вълнува и интересува, че много често е и в България.
Този път големият инструменталист съсредоточава вниманието и изпълнението си върху испанската музика flamenco.
По време на концертната програма на сцената с него излизат признати музиканти, виртуози на фламенкото от Chambao– Тони Кантеро (китари), Тони Ромеро (пиано) и Хуан Ередия (перкусии). 
И пак НДК има „своя проблем”, когато с концертна програма там пристига Васко Василев. Билетите за концерта му тутакси са изчерпани.
Васко Василев реагира. Прави отворена репетиция и концерт преди концерта.
Музикантът продоставя възможност на всеки, който желае да се докосне до музиката му - да има този „супершанс”, както той казва.
Изпълнителят бие рекорди по интерес към творчеството му. Споделя, че този път направили с програмата своеобразен рекорд – останали без свободни места 24 дена преди датата на концерта.
Така да заключим днес за мечтите и рекордите на виртуоза от Ковънт Гардън.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”