КАЛЕЙДОСКОП

З млн. за реставрация на Болградския събор

11 октомври 2016

 

3 милиона гривни са отпуснати от държавния бюджет за извършване на реставрация на Болградския Спасо-Преображенски събор. Светата обител силно пострада при пожара през 2012 година.
 
За да огледат събора и оценят обема на необходимите възстановителни дейности в Болград пристигнаха специалисти от управлението за култура, националности и религии и охрана на обектите от културното наследство от Одеската областна администрация.
 
Специалистите влязоха в храма. Заедно с настоятеля на събора протойирей Василий Шкимбови те огледаха вътрешните помещения на храма, фасадата и двора. Изслушата мнението на отец Василий от какъв вид дейности се нуждае храмът, за да се разходват ефективно отпуснатите пари.
 
Два пъти след пожара Министерството на културата е съгласувало научно-проектната документация. Първо, заради консервационните дейности, после, и заради противоаварийни дейности по възстановяването на купола.
 
Най-вероятно бюджетните средства, които сега са отпуснати, ще бъдат предназначени за провеждане на ремонт на фасадата и за благоустройство на територията на храма.
 
Решението на Министерски съвет за отпуснатите пари за провеждане на реставрационна дейност в духовната светиня на украинска Бесарабия е взето благодарение на настойчивостта на депутата от Върховната Рада Антон Киссе, който представлява Одеския регион.
 
По материал на медията „Обозрение плюс”, Украйна
http://obozrenie-plus.com/