ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Ченду, Китай.Пак 1/2-финал за топ-тенисиста Григор Димитров

04 октомври 2016

Към края на сезона миналата седмица Григор Димитров отново показа солидна игра: класира се на ½ -финал на турнир от ATP.
След силната игра на турнира в Синсинати, звездата затвърди впечатлението, че е във възход. Още там загатна за нов имидж: уверен в силите си, концентриран, готов за бърза реакция и обрати.
Никой не се е и съмнявал в неговите качества, ефектните отигравания по време на среща са негов патент. По-скоро звездата притеснява почитатели, че понякога допуска бърз спад в играта си на корта.
След Синсинати тенисистът ни радва: уверено подобрява играта си, съумява да контролира хода на срещата, бързо излиза от мини кризи.
Скептик би апострофирал: да не избързваме да приемаме желаното за действително. Вярно,турнирът в Ченду по ранг стои ниво по-долу от този Синсинати, и все пак успехът в него си е показателен.
Втори ½ финал за тенисиста в турнир от ATP в края на сезона. В Ченду Григор не само игра ½ финал, но бе на крачка и до класиране на финал.
До 1/2 финал тук не стигна новата звезда от топ 10 Доминик Тим от Австрия, поставен №1 в турнирната решетка, отстъпил на испанеца Рамос.
½ финалът Димитров – Рамос имаше статута на финал преди финала. Изправяха се един срещу друг 3-ият и 5-ият в турнирната решетка. Единият от двамата щеше да е на финал с топ-сензацията на турнира 20-годишният руснак Карен Хачанов.
101-ият в световната ранглиста Хачанов още не е звезда. Няма триумф в турнир от рангана ATP. Отстъпва по рейтинг на сънародниците си Южний, Донской, Турсунов.
3 часа играха в Ченду ½ финал Димитров и Рамос за 6:7(6), 6:1, 6:7(3).
Драмата на корта бе изключителна, като интензитет. Димитров загуби два тай-брейка. Българинът пропусна да реализира три сет-бола в първия сет.
Топ-тенисистът на България обаче моментално излезе от мини кризата в първия сет за феноменален обрат с 6:1 във втория и изравни 1:1 в сетовете.
В третия сет Димитров отново прояви концентрация и самочувствие, изравни след брейк за 5:5, за да доведе срещата…до нов тай-брейк.
Вижда се и от неспециалисти, по развоя на сблъсъка, че с новия треньор Валверде, не само че не е убито желанието на звездата за игра, но се долавя и новия имидж.
½ финалът в Ченду бе предшестван от друг интересен момент: ¼-финал срещу Диего Шварцман от Аржентина, завършил 4:6, 6:4, 6:3.
Аржентинецът можеше да се превърне в „черна котка” за Григор Димитров. В началото на сезона през 2016 Димитров сензационно загуби финал в Истамбул срещу аржентинеца…след 0:6 в третия сет.
В психологически план бе важно Димитров да излезе още през 2016 на „плюс” от спомена/кошмара „Шварцман”: три строшени ракети…от раздразнение за случващото се на корта в Истамбул.
Колкото до изненадите, то те връхлитат понякога изневиделица. Хачанов изхвърли от турнира ред поставени в турнирната решетка: последователно отстрани Жоао Соуса(7), Фелисиано Лопес(4), Виктор Троицки(6).
Поставеният №3 в турнирната решетка Григор Димитров и №22 в световната ранглиста изигра силен турнир. Пак стигна до ½ финал в турнир от ATP.
След ½ финала срещу Григор Димитров съперникът му Рамос коментира „мачът бе много тежък”. Третият сет за ибериеца бил „много, много напрегнат във физически план”.
Комплимент или не, но на пресконференция испанецът каза: „Много се радвам, че успях да победя отличен тенисист. След няколко години той ще бъде един от най-добрите играчи в света”.
По същото време в медии излезе информация, че красивата поп-изпълнителка Никол Шерцингер мисли за брак с Григор. „Щастлива съм с него. Намирам се на хубаво, солидно и много балансирано място в живота си”, каза поп-дивата.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”