АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Брюксел поясни, че няма да има намаление на парите за България

14 септември 2016

Парите за България за догодина няма да бъдат намалени, уточниха от Европейската комисия пред "Капитал".след като ден по-рано "Ройтерс" съобщи,че бюджетът на ЕС за догодина предвижда намаляване на фондовете за най-бедните региони и увеличаване на парите за миграция, сигурност и растеж.

Става въпрос за решение на Европейския съвет, който е коригирал предложената още през юли от Комисията бюджетна рамка. В нея се намаляват предвидените плащания за регионалните и кохезионни фондове през 2017 г. от 48.8 млрд. евро на 37.1 млрд. евро.

Причината обаче е липсата на достатъчно проекти, които да оправдаят по-висока стойност за плащане догодина, се посочва в публикацията. 

Общите кохезионни пакети за целия период до 2020 г. остават непроменени - т.е. парите за България и другите ще бъдат в същия размер, в който са договорени, просто следващата година се очаква плащанията да бъдат по-малко, заради по-малкото искания.

"България приема намалението на бюджета на ЕС до размера, предложен от ЕК", казаха от кабинета на запитване от "Капитал". Предложението на Комисията е с 200 млн. по-високо от това на Съвета. От кабинета уточниха, че не приемат да се оказва натиск за пренасочване на средства от кохезионните фондове за справяне с миграционната криза.


Според разчетите на комисията ще се отделят с 2.5 млрд. евро повече по перата "Сигурност и гражданство" и "Глобална Европа". Това са пари, от които ще се възползват държавите, изложени най-много на миграционен натиск.

Увеличението в тези точки идва от спестявания в други графи (като администрация и устойчив ръст), а не от кохезията, посочиха от дирекцията на еврокомисар Кристалина Георгиева.

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/09/14/2826832_brjuksel_uspokoi_che_niama_da_ima_namalenie_na_parite/