АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

България представя четири варианта за газов хъб пред инвеститори

07 септември 2016

 

Проектът ще струва между 1.2 -2 млрд евро и според интереса, мрежовите връзки и капацитета догодина ще се разработи предпроектно проучване
Разработени са четири проектни варианта за планирания от българското правителство газоразпределителен център "Балкан" край Варна, които ще бъдат представени на 5 и 6 септември пред поканените на инвеститорската конференция. В срещата ще участват стратегически добивни компании, международни финансови институции като ЕИБ и ЕБВР, пенсионни и инвестиционни фондове, както и транзитьори и търговци на природен газ.
Участие са потвърдили над 35 компании, сред които световни гиганти и регионални играчи с разработвани газови проекти у нас и в региона на Балканите, съобщи пред Mediapool Георги Гегов, изпълнителен директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който организира конференцията.
Инвеститорската конференция трябва да покаже какъв е интересът на бизнеса, банките и доставчиците на синьо гориво към реализирането на регионален газов хъб у нас. За захранването му се разчита директно на руски газ по "Южен поток", както и на каспийски от междусистемната връзка с Гърция, какъвто вече е договорен след 2019 г. в обем от 1 млрд. куб. м годишно.
Очаква се в хъба да влиза и втечнен газ от терминалите в Турция и Гърция, доставян по бъдещите интерконектори с двете страни, още повече България в момента разработва с Гърция проект за общ терминал за регазификация на втечнен газ край Александруполис. Вариант е и суровина от австрийския газов център "Баумгартен" при реализацията на проекта "Йистринг", иницииран от Словакия за разнообразяване на доставките от Западна към Източна Европа и вкарването и на алтернативен газ от Иран, Ирак, Египет, Израел и Кипър в обратна посока.
Пред участниците ще се представят четири технически варианта с цена от 1.2 млрд. евро до 2 млрд. евро, обясни Гегов. Според проявения инвеститорски интерес за участие с количества за транспортиране и предоставяне на финансиране, както и изчистването на свързаността с други газови проекти, ще се очертае и структурира финален вариант. Окончателното решение обаче ще бъде взето едва след предпроектното проучване за газовия хъб, което се очаква да започне да се изготвя през 2017 г., обясни шефът на "Булгартрансгаз".
Това проучване би трябвало да даде и крайните технически, икономически и финансови параметри и капацитет, който също ще зависи от конференцията и проявения интерес. В хода на тези разработки има да се свърши още много техническа работа, включително да се проведат разговори за осигуряване на хранилище като буфер между доставките, което е задължителен елемент от такъв газоразпределителен център.
Като вариант се приемат изчерпаните сондажи от близкото находище в Черно море "Галата", което е на финала на своите запаси. Оператор на находището е "Петрокелтик", който има дългогодишен лиценз за ползване на блока, но държавата разчита да успее да си върне контрола върху сондажите и те да бъдат превърнати в газохранилище за нуждите на хъба "Балкан"…
Разчита се инвестиционните фондове и банките, присъстващи на конференцията, да бъдат убедени в рентабилността на проекта, за да могат после лесно да осигурят финансиране за него. Проектът ще кандидатства и за субсидия от плана "Юнкер", но все пак ще се нуждае от значителни допълнителни средства, ако избраният бъдещ бизнес модел стане реализуем.
По думите на Гегов се очаква инвеститорската конференция да даде нов тласък на идеята, която в началото на 2015 г. бе лансирана от премиера Бойко Борисов пред заместник-председателя на ЕК и отговарящ за Европейския енергиен съюз Марош Шефчович. Реализацията на проекта получи картбланш от Брюксел, дори и за включването на руски природен газ в хъба, но при спазването на европейските изисквания за осигуряване на достъп и на трети лица до инфраструктурата. Правната рамка е готова като цяло, но при евентуалните следващи стъпки по реализацията на проекта ще трябва уреждането на още юридически въпроси и регулаторни одобрения…
Владислава Пеева
със съкращания
http://www.mediapool.bg/bulgaria-predstavya-chetiri-varianta-za-gazov-hab-pred-investitori-news253514.html