КАЛЕЙДОСКОП

На кафе с баница и торта в Берисо, Аржентина

30 август 2016

 

 
На 13 август дружество „Иван Вазов” отбеляза 61 години от основаването си. В следобедните часове се събраха членове и сподвижници на кафе с баница и торта. Присъстваха кметът на града г-н Хорхе Недела, новият консул на Република България г-н Валентин Бабов, председателят на Федерацията на чуждестранните дружества г-жа Еугения Мартинез, секретарят на секретариат за нръзки с дружествата към кметството г-н Хуан Игнасио Калвелис, председатели и представители на други национални дружества.
 
Предният ден председателката на дружеството г-жа Ружка Николова бе връчила на кмета диплом, с който се обявява за почетен член на организацията. Тази практика дружеството поддържа вече повече от 30 години. Всеки новоизбран кмет се удостоява със званието почетен член. Г-н Недела благодари и в своята реч се спря на значението, което има сдруженито за културния живот на Берисо, за толерантността, за задружната работа.
 
Това бе първото тържество в дружеството след завръщането на г-жа Ружка Николова от България, където бе удостоена с наградата на Държавната агенция за българите в чужбина "Българка на годината". Затова тя използва да покаже статуетката и диплома и да разкаже за този вълнуващ момент.
 
Корони украсиха главите на Надя Попофф, новата царица на българското дружество, която ще ни представя на провинциалния празник на емигранта и Амбар Чернобров, детската царица. Председателката на „Иван Вазов“ благодари на Мелиса Лянос, миналогодишната царица за дойстойното представяне на българската общвост през годината. За Амбар Чернобров имаше една изненада – книга с макет на Рилския манастир, за да го изработи през ваканцията, подарък от Държавната агенция за българите в чужбина и българска битова кукла, личен подарък от г-жа Николова.
 
Под бурните аплодисменти на присъстващите на сцената своя дебют направи детският фолклорен състав „Седянка“ – 10 момиченца на възраст от 3 до 6 годиники.
 
В един момент, когато бяха запалени бенгалските огньове и свещичките върху тортата, на сцената се събраха бивши председатели на организацията– Ана Мария Кристофф, Хуан Карлос Нечкофф и Силвина Паз Петкофф. Всеки един от тях е дал своя принос за развитието на сдружението.
 
Тържеството завърши с  пожелание за още много години плодотворен живот.
 
Ружка Николова, председател на културно дружество „Иван Вазов”, Берисо, Аржентина