КАЛЕЙДОСКОП

Състоянието на алпиниста Боян Петров се подобрява

30 август 2016

 

Алпинистът е адекватен и дори изпитвал глад
Алпинист №1 на България Боян Петров е изведен от кома. За това потвърди по време на брифинг шефката на реанимацията на ВМА доц. Евелина Одисеева.
 
„Сутринта по план трябваше да направим няколко контролни, образни изследвания. Резултатите бяха много добри. Това ни даде основание, имайки предвид неговите стабилни жизнени функции, да го събудим. Той явно има уникален организъм, защото само няколко часа, след като спряхме медикаментите, вече беше буден, контактен и адекватен. В момента вече диша сам и спокоен е. Няма спомен за случилото се, защото не е видял нищо, нещата са се случили зад гърба му“, обясни доц. Одисеева.
 
Тя допълни, че алпинистът изпитва и чувство на глад, което е добър признак. Предстои операция на подбедрицата му, но тя не била спешна и най-вероятно ще бъде в петък. Дотогава Боян ще остане в реанимация, както и 24 часа след интервенцията.
 
Заради диабета той трябва да бъде под стриктен контрол пред и следоперативно, обясни още доц. Одисеева и допълни, че диабетът се контролира още от постъпването на алпиниста във ВМА.
 
Относно черепно – мозъчната травма и хематомът, тя коментира, че той не е нараснал и не дава сериозно отражение.
 
Екологът Андрей Ковачев, който също пострада при катастрофата вчера, също не помнел, но днес вече започнал да си припомня сцени, от случилото се. Вероятно той ще бъде изведен от реанимация по-рано от Боян. Прогнозите за възстановяване и на двамата са добри.
 
„Може да има главоболие, загуба на ориентация в първия момент затова какво се е случило. Смятам, че няма да има трайни последици“, допълни началникът на реанимацията във ВМА.
 
Боян Петров, който наскоро покори своя осми осемхилядник, и природозащитникът Андрей Ковачев от сдружение "Балкани" бяха с опасност за живота, след като пострадаха тежко при катастрофа в Кресненското дефиле. Инцидентът станал, докато двамата извършвали екологичен оглед на строежа на магистрала "Струма". Внезапно били пометени от "Ауди", управлявано от 27-годишна румънка. Първоначално бяха откарани в реанимацията на благоевградската болница, но след това бяха транспортирани по спешност във ВМА.
 
http://www.monitor.bg/a/view/80511-%D0%91%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0/