КАЛЕЙДОСКОП

Земетресение в Италия. Блок материали

26 август 2016

 

 247 станаха жертвите от земетресението в Италия

247 станаха жертвите от земетресението в Италия, а броят на ранените е поне 368 жители, съобщават местните власти. Тази бройка непрекъснато се мени, около 200 души са в неизвестност. 

Бедствието е взело най-много жертви в Аматриче, където 2/3 от града е разрушен. 


Междувременно ново земетресение от 4,2 по Рихтер разтърси същата част на Италия. Епицентърът на труса с дълбочина 2 км се намира на 123 км североизточно от столицата Рим и на 55 км северно от град Акуила.

Все още няма информация за възможните последствия от това земетресение, а по-рано днес е било регистрирано и друго в района с магнитуд 4,0 по Рихтер. 


Това обаче не е окончателният брой на жертвите, след като мнозина все още остават под руините. Цяла нощ спасители търсиха под срутените сгради хора. Над 2500 души са загубили домовете си. 


Трусът бе с магнитуд 6,2 по Рихтер и на дълбочина от 4 км. Бедствието стана на 24 август в 03:36 ч. местно време с епицентър провинция Риети, на 100 км североизточно от столицата Рим. В Италия бе обявен национален траур заради многобройните жертви на земетресението в централната част на страната. Държавните знамена ще бъдат спуснати и днес. 


ООН е готова да окаже помощ на Италия и Мианмар за справяне с последиците от земетресенията, които вчера удариха тези две страни, заяви говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун Стефан Дюжарик. В Мианмар при труса загинаха четирима души и бяха разрушени около 70 будистки храма.

САЩ са предложили помощта си на Италия за справяне с последиците от земетресението в телефонен разговор на държавния секретар Джон Кери с италианския външен министър Паоло Джентилони. 


Източник: БГНЕС, БТА
http://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=21684
 
 
МВнР: Няма данни за пострадали българи
 
Към настоящия момент няма информация за пострадали или ранени български граждани при силното земетресение в Централна Италия.
 
Това съобщиха за Агенция „Фокус”от пресцентъра на Министерството на външните работи. От там увериха, че Българското посолство в Рим е в постоянна връзка с местните власти и следи ситуацията.

За сигнали и информация относно събитията може да се свържете с посолството в Рим на телефон 0039 06 322 46 40/43 и на е-мейл адрес duty_room@bulemb.it.
http://www.focus-news.net/news/0000/00/00/2287772/
 
 
 
Цели градове изчезнаха след земетресението в Италия
 
Броят на жертвите от земетресението в Италия достигна 73, според първите официални данни, предаде БТА. От тях 35 са били извадени от развалините на планинската община Аматриче, с население 2650 души, в провинция Риети на областта Лацио.

"Аматриче вече я няма. Положението е драматично. Загиналите са много. Не мога да правя равносметка сега, защото спасителните работи продължават и са изключително трудни. Има хора затрупани под развалините, това е касапница. Аматриче е разделена на две и едната половина е разрушена. Невероятно сложно е да се копае под развалините. Измъкнахме много тела, но не знаем още колко има отдолу", заяви кметът Серджо Пироци.

Земетресението от 6.2 по Рихтер е било с епицентър на 100 км североизточно от Рим, недалеч от Перуджа, уточнява Би Би Си. Усетено е около 03:36 ч местно време.

Много от загиналите са от Акумоли, община с 667 жители в провинция Риети на областта Лацио, недалеч от Аматриче. В Аматриче 75% от къщите са разрушени.

Смята се, че още много хора остават затрупани и вероятно броят на жертвите ще расте още.

Премиерът Матео Ренци благодари на доброволците и на служителите на гражданска защита, които се отправиха към мястото на произществието посреднощ и с голи ръце са се опитвали да измъкнат хора от развалините.

Трусът е бил с малка дълбочина – 10 км – и е съизмерим с този от Акуила през 2009 г, когато загинаха 309 души.

Някои сгради са се люлели в продължение на 20 секунди. Земетресението е усетено от Болоня на север до Неапол на юг. Регистрирани са около 80 вторични трусове.

Кметът на малката планинска община Аркуата дел Тронто Алеандро Петручи обясни, че почти всички къщи в селцето Пескара дел Тронто са разрушени и на практика то вече не съествува.

Най-тежко е пострадал град Аматриче. Местните жители са се спускали с чаршафи през прозорците на разрушените си домове. Болницата не може да функционира нормално и ранените са откарани в близки населени места за лечение.

Една от малкото оцелели сгради е камбанарията от 13 век. Аматриче е популярно място за почивка сред жителите на Рим.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/24/2816667_celi_gradove_izcheznaha_sled_zemetresenieto_v_italiia/
 
снимка:
Камбанарията от 13 век е сред малкото оцелели сгради в Аматриче.
 
След земетресението в Италия, опасност за България - няма
Ситуацията в Италия все още не е нормална - продължават трусовете, обясни проф. Емил Ботев

След земетресенията в Централна Италия, опасност за България няма. Това съобщи директорът "Сеизмология" при БАН проф. Емил Ботев за Bulgaria ON AIR.

"Теоретично мога да кажа, че няма никаква опасност за България и за Балканите. Почти невъзможно е в близко бъдеще при нас да имаме ефект от тези земетресения в Централна Италия. Там генезисът е съвсем различен", обясни той.

В момента не би трябвало да има по-силни трусове в Италия, прогнозира сеизмологът. По думите му най-вероятно ще има по-слаби земетресения в продължение на няколко денонощия.

"Само за първото денонощие вече сме регистрирали около 20-тина труса с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер. Най-силното земетресение тази нощ в Централна Италия в 3:30 часа беше магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер", посочи той.

Ситуацията в Италия все още не е нормална - продължават трусовете, заяви проф. Ботев. Той обясни, че се наблюдава затихващ процес, но земетресенията с магнитуд от 4 по скалата на Рихтер предизвикват уплаха в хората.

"Най-силният трус е бил един час след първия трус - магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер. Голяма сила, тя почти е равна на тази по сила със земетресението в Перник. Именно този автършок е изиграл катастрофалната роля за всички онези слаби, несеизмично устойчиви сгради", обясни той.

Прочети още на: 
http://www.bgonair.bg/bulgaria/2016-08-24/sled-zemetresenieto-v-italiya-opasnost-za-balgariya-nyama