ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

ОИ Рио де Жанейро 2016. Българите в Рио

22 август 2016

 

 
Българите в Рио с повече медали от Лондон 2012
Ивет Лалова с историческо постижение – финал на 200 м.
 
„Опитах се да играя своята игра и да играя, което мога”, каза сабльорът Панчо Пасков след успеха…над световния шампион Якименко в Рио. Пасков сътвори световна сензация. Спечели срещу 8-кратен световен шампион.
Разсъжденията са поне в три посоки. Най-подготвените могат повече. Без мотивация – успехи не се постигат. На Олимпийски игри всяка среща изисква пределна концентрация.
И нищо, че Панчо Пасков отстъпи още в следващия двубой. Срещу него на пътеката бе германец, носител на злато от световно първенство с отбора на Германия.
В Рио български спортисти сюрпризираха с изявите си (Демирева, Янкова), приятно, някои – неприятно (Бонева, Станимира Петрова, Кирчев), но това е спортът – обичан, интригуващ, непредсказуем.
За Рио заминаха 51 български спортисти, които щяха да представят страната ни  в 17 вида спорт.
Нямахме отбор в колективните спортове, преминал квалификациите. Волейболистите заслужаваха да пътуват в Бразилия, но малшанс при жребия ги изправи в квалификациите…срещу европейския шампион Франция и олимпийския шампион Русия.
Тези, които силно мечтаеха и имаха в сърцата си олимпийска мечта, по-скоро не знаеха предел за възможностите си на игрите в Рио.
Лекоатлетката Ивет Лалова постигна своята олимпийска мечта – финал на 200 м. Лалова прояви хладнокръвие, спокойствие, концентрация – пропусна ½ финал на 100 м в името на голямата цел и мечта.
Към края на игрите Елица Янкова в красиви резултатни схватки в борбата донесе мечтан първи медал за България. Възвърна усмивките на лицата ни.
Иначе българското представяне в борбата ни люшкаше от импулси на надежди и до разочарование: силни съперници, и убеждение, че нещо малко в подготовката не достига за върхови резултати. И убийствена конкуренция…
Усетихме това чувство най-вече с изявите на олимпийския тепих на Даниел Александров, Николай Байряков, Владимир Дубов, Борислав Новачков, Тайбе Юсеин.
На по-силно представяне в Рио разчитахме в бокса. Симеон Чамов и Даниел Петров стояха нелошо на ринга. Реализираха победи и загуби. И по-скоро спорни съдийски решения повлияха за класирането им напред към медалите.
Станимира Петрова в бокса разочарова със загуба от непретенциозна украинка. Световната шампионка обаче знаеше жребия…че за медал следва да преодолее и… олимпийската шампионка Адамс от Великобритания.
Определено е и въпрос на психика и участието на Антоанета Бонева в стрелбата. Първата й стрелба от 10 м. с пистолет е направо шок. Погледнато отстрани и за всеки, който следи резултатите й в олимпийския цикъл.
България все още чака своята нова ярка звезда в…дисциплината на изключителната Мария Гроздева.
Няма как да не говорим за традициите при Олимпиадите, защото България има славни победи и много шампиони от Олимпийски игри.
В Сеул 88 имахме 8 златни медала, в Лондон 12 и Рио 16 останахме без триумф, без злато, но някои резултати, особено когато са на границата на постиженията в личен план (лека атлетика, бадмингтон), са триумф на духа.  
България дочака да има ново голямо име на олимпийския подиум, емблема на спортната слава...в скока на височина, в дисциплината на невероятните Йорданка Благоева и Стефка Костадинова.
Мирела Демирева донесе сребро за родината в Рио след 16 години от последния медал за родната атлетика, извоюван от Тереза Маринова на троен скок на Олимпиадата в Сидни.
Гимнастичките Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова очароваха. Красиви композиции, показани силна воля, характер. Заслужен престижен бронз на ансамбъла в Рио след 6-о място в Лондон.
В БНТ коментираха накрая така: „Благодарим ви момчета и момичета…Те останаха. Те се състезаваха за България.Те са нашата гордост”.
В Рио де Жанейро България извоюва 1 сребърен и 2 бронзови медала. Малка крачка напред в сравнение с Лондон 2012, но голяма крачка напред по пътя на себеуважението, самочувствието и силния дух в действие.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”