КАЛЕЙДОСКОП

Българският дух и традиции в Чикаго

18 юли 2016

 

Нестихваща е жаждата за знания и духовно възвисяване на българския народ. На хиляди километри от Родината, училище „Света София" образова своите възпитаници и се стреми да остави незабравима диря в душите им. Всеки миг, изкаран в родното училище е свързан със стремежа на учители и ученици към знание и усъвършенстване. Всеотдайната работа на педагозите дава възможност на децата да мечтаят, да откриват своите интереси, да чертаят пътя, по който ще поемат, за да успеят да се изградят като личности с достойно и отговорно поведение и да получат шанс за бъдещото си реализиране. В празничния си календар българинът има една дата, на която се прекланя пред дейността на учители, просветители и всички, за които българският език е свещен – 24-ти май. На този ден ликува и празнува българският дух, а по традиция училище „Света София" закрива и учебната си година.

Просторната зала на храмовия комплекс отново бе изпълнена с родители и гости, очакващи да се насладят на поредните изяви на умните и талантливи деца. Празничният концерт подобаващо започна с химна „Върви, народе възродени". После на сцената останаха най-малките възпитаници от детската градина. Те изпълниха песничката „Щъркел шарен дългокрак". Последваха изпълненията на танцовата формация към училището. С рецитал под надслов „ Букви и звукове" се представиха учениците от първи и пети клас.
 
Много радост и настроение внесе изпълнението на малката Калина Манова, която поздрави присъстващите с песента „Вълшебни думи". С родолюбиви чувства второкласниците и шестокласниците изпяха песните „Родина" и „Хубава си, моя горо". Театралните си умения показаха учениците от четвърти клас, а третокласниците ни напомниха за хубавите игри, които ги очакват през лятото.

Традиция в училище е на този светъл празник да се изпрати и поредният випуск завършващи осмокласници. Тържественост и много емоции внесе словото на Поля Брайкова, отправено към учители, родители и съученици. От своя страна тяхната класна ръководителка, госпожа Мария Алилова - преподавател по български език и литература, им пожела да продължат напред смело и с високо вдигната глава, като им напомни, че са наследници на народ с нестихваща жажда за знание и усъвършенстване. Раздадени им бяха подаръци като символичен израз на раздялата с родното училище. Бъдещите първокласници също поздравиха своите по-големи каки и батковци.

Тържеството бе закрито с прекрасния танц на възпитаничките на спортна академия Rise up Academy – Ванеса Манов и Стефана Спирова, които са ученички в нашето училище. След това всяко дете получи заслужения приз за труда си през годината – Свидетелството за завършен клас, a радостта им беше подсладена от вкусните сладкиши, специално приготвени от Десислава Георгиева – фирма Desilicious Cakes.

Учителският колектив пожелава на всички български деца весело и безгрижно лято! 
Мария Алилова
за в. „България", Чикаго
Снимка: Пламен Петров
http://bulgaria-weekly.com/the-week/chicago-chronicles/6783-tarjestveno-zakrivane-na-uchebnata-godina-v-uchilishte-sveta-sofia.html